Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok zsír nyugtalanná tesz

kategória: Táplálkozás

A magas zsírtartalmú étrend okolható az ADHD-ért, azaz a hiperaktivitásért és a tanulási nehézségekért. Az összefüggés ráadásul annyira jelentős, hogy már egy heti zsíros étrend hatására bekövetkezik a viselkedésbeli változás - legalábbis egereknél. Az Illinois Egyetem kutatói kísérletek során úgy találták, hogy azok az egerek, melyeknek étrendjében a kalória 60 százaléka zsírból tevődött össze, egészen másképp viselkedtek, mint azok, amelyeknél ugyanez az arány csupán 10 százalék volt.

Úgy vélik, a túl nagy mennyiségű zsír megváltoztatja annak módját, ahogy a szervezet a dopamint - azaz a hangulatunkért felelős hormont - feldolgozza, és ez okozza a viselkedésbeli változást. Amint arról Gregory Freund, az Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének professzora beszámolt, a sok zsír hatására az egerek nyugtalanná váltak, és tanulási nehézségeik támadtak. Hozzátette, hogy a dopamin jelzésének az agyban bekövetkező változása mind a hiperaktív, mind a túlsúlyos személyekre jellemző, a dopaminmetabolitok számának megemelkedése pedig gyerekeknél szorongó viselkedést okoz.

Freund professzor azt is elmondta, hogy miután a kísérleti egerek orvosságot kaptak, amit hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek is fel szoktak írni, eltűntek a problémáik. Ugyanígy az alacsony zsírtartalmú étrendre való visszaállást követően is.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy míg egereknél a változás mind negatív, mind pozitív irányban egy hét alatt megtörtént, gyerekeknél minden bizonnyal hosszabb ez a folyamat. Az is valószínű, hogy a zsíros étrend elsősorban azoknál a gyerekeknél okoz magatartás- és tanulásbeli változást, akik genetikailag eleve hajlamosabbak ezekre a rendellenességekre.

2013.03.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések