Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tüdőtágulás biológiai háttere

kategória: Dohányzás

A a dohányfüstre adott immunválasz felel a tüdőtágulásért - állapítja meg egy kísérleti egereken végzett vizsgálat, melyet a Science Translational Medicine legutóbbi száma mutat be. Dr. Farrah Kheradmand professzor és a Baylor Egyetem munkatársai a dohányzás keltette tüdőtágulásban résztvevő kórfolyamatokat térképezték fel.

Ismeretes, hogy a dohányzás számos gént aktivál, melyek befolyásolják az immunrendszer működését, és így közreműködnek a gyulladás kialakulásában. Korábban a jelenség magyarázatában a nem specifikus szövetsérülésre adott válasz hosszútávú hatásait emelték ki, de jelen tanulmány felfedte, hogy a dohányzás keltette specifikus immunválasznak is szerepe van.

A mintegy négy év alatt elvégzett vizsgálatsorozatban a cigarettafüst tüdőre kifejtett hatását egérmodellben tanulmányozták. Az egerekben 3-4 hónap alatt alakult ki tüdőtágulás, melyet genetikai és epigenetikai faktorokkal egyaránt magyaráztak.

Az epigenetikai faktorok képesek a DNS-t módosítani (például metilcsoport kötődésével), így befolyásolva az egyes gének kifejeződését. Amennyiben az epigenetikai változás egyszerre több gént érint, előáll a tüdőkárosodás, mely tüdőtágulásban nyilvánul meg. Az állandó irritáció okozta gyulladásos folyamat végeredményben tüdőrákhoz is vezethet.


Animáció: HáziPatika.com

2012.01.26 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések