Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tüdőrákosok ötöde folytatja a dohányzást

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

Öt tüdőrákkal diagnosztizált ember közül egy folytatja a dohányzást, mintha mi sem történt volna. Ezzel veszélyezteti felépülését és életét - idézte az amerikai országos rákintézet által támogatott tanulmány eredményét a HealthDay című internetes egészségügyi portál. "A legnagyobb akadály a fatalizmus, az a hit, hogy már túl késő elhagyni a dohányzást" - hangsúlyozta Kathryn E. Weaver, a tanulmány vezető szerzője.

Felmérésükben a kutatók 742 rákbeteget és gondozóikat kérdezték ki. Megállapították, hogy a tüdődaganatos emberek 18 százaléka folytatta a dohányzást, pedig köztudott, hogy az a tüdőrák vezető oka. A tüdőrákos pácienseket gondozók közül minden negyedik cigarettázott tovább. A gondozó leggyakrabban középkorú nő volt, általában a páciens párja. Sok esetben a daganatos beteg és gondozója együtt dohányzott, pedig ez mindenképpen növeli egy másodlagos daganat kialakulásának kockázatát.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 200 ezer tüdőrákos esetet diagnosztizálnak, ezek 80 százaléka kapcsolatba hozható a dohányzással. A szakemberek úgy vélik, hogy a tüdőrák felfedezése utáni időszak igen alkalmas, hogy a dohányzásról való leszokásra rábírják az érintetteket, egyúttal bátorítsák a családtagokat is, hogy támogatóan vegyenek részt a folyamatban.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.18 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések