Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tüdőgyulladás veszélyesebb a férfiakra

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Fertőző betegségek

A tüdőgyulladással kórházba érkező férfiak általában rosszabbul vannak a nőkhöz képest, és az erőteljes orvosi ellátás ellenére magasabb a halálozásuk kockázata a következő egy évben - derült ki május 20-án az Amerikai Mellkasi Társaság 104. Nemzetközi Konferenciáján Torontóban.

"Ismert tény, hogy a nők a férfiaknál hosszabb ideig élnek. Mindig is azt feltételeztük, ezek a különbségek azért fordulnak elő, mert a férfiaknak kockázatosabb a magatartásuk és a krónikus betegségek jobban érintik őket"- közölte Dr. Sachin Yende a Pittsburgh Orvostudományi Egyetem Intenzív terápiás Intézetének adjunktusa, és a tanulmány társszerzője.


"Vizsgálatunk azt igazolta, hogy a férfiak nagyobb eséllyel halnak meg a tüdőgyulladást követő egy éven belül, az egészségmagatartásbeli és krónikus állapotok korrigálása ellenére is. Ezen túlmenően eredményeink azt mutatják, hogy ezek az immunválasz különbségeivel állhatnak összefüggésben."

A Pittsburghi Egyetem kutatói tüdőgyulladás tüneteivel rendelkező 1136 férfi és 1047 nő adatait értékelték ki, akiket az Egyesült Államok 28 kórházának sürgősségi osztályain kezeltek.

A sürgősségi osztályra érkezéskor a férfiak átlagosan rosszabb életjeleket mutattak, nagyobb valószínűséggel dohányoztak és a komplikációt jelentő társbetegségek szélesebb körével rendelkeztek. A kórházba kerülés után a férfiak gyakrabban kaptak antibiotikus kezelést a nőkhöz képest, és kétszer nagyobb valószínűséggel vették fel őket azonnal intenzív osztályra.

"A kórházi ellátás agresszivitásának nemi különbségei megfelelőek, mivel a férfiak szignifikánsan rosszabbul voltak a nőknél"- közölte Dr. Michael Reade, a tanulmány első szerzője, az Egyetem intenzív osztályának korábbi munkatársa, jelenleg a Melbourne Egyetem adjunktusa. A kutatók életkor, rassz, dohányzás és egyéb demográfiai tényezők, krónikus egészségi állapotok, egészségmagatartás és kezelési szint alapján illesztették az eredményeket. "Még így is 30 százalékkal magasabb volt a férfiak halálozási kockázata, és az általunk vizsgált szociális tényezők nem magyarázták meg eléggé a megfigyelt különbségeket."

A betegadatok felhasználásával Dr. Reade, Dr. Yende, és munkatársaik ezek után a szervezetnek a fertőzésre adott immunválaszához fontos molekulákat vizsgálták meg.

"Egyes kutatók azt feltételezik, hogy az immunválasz azért térhet el, mert a nőkben az X kromoszóma két példánya található."- magyarázza Dr. Yende. "A szexhormonok témája szintén nagy kérdés. Csábító ezeken spekulálni a jövőben, lehet, hogy a tüdőgyulladás kezelése ezután különbözni fog férfiak és nők között."

2008.05.22 09:38:18

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések