Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldog tudatlanság?

kategória: Pszichológia

Minél sürgetőbb a probléma, annál többen nem is akarnának tudni róla. Az ontariói Waterloo Egyetem kutatói ezért utánajártak, hogy vajon miért dugjuk inkább homokba a fejünket, és hogy a tudatlanság valóban boldogít-e."A vizsgálataink célja az volt, hogy megértsük az úgynevezett tudatlanság-boldogság szociális kérdését. Az eredményeink segíthetnek a pedagógusoknak az ilyen gondolkodású diákokat a lehető legjobban kezelni" - számolt be Steven Shepherd, a tanulmány szerzője az egyetem sajtóközleményében.

A kutatásba 511 felnőttet vontak be Kanadából és az Egyesült Államokból. Az egyik vizsgálat során azok előtt, akik a legjobban tartottak a gazdasági válságtól, eltitkolták azokat az információkat, amelyek arról számoltak be, hogy a kormány képtelen kezelni a helyzetet. A pozitív híreket ugyanakkor megosztották velük. Ugyanebben a kísérletben 197 ember átfogó képet kapott a gazdasági válságról, annak negatív hatásaival együtt. Sőt még azt is közölték velük, hogy mindez hogyan érintheti őket személyükben.

Az utóbbi csoport magasabb szintű tehetetlenséget és kiszolgáltatottságot érzett. Jellemző volt az is, hogy kevésbé akartak többet megtudni a témáról. A szakértők ezt azzal magyarázták, hogy az emberek ahelyett, hogy mindenkinek egyenlő bizalmat szavaznának meg, pszichológiailag ilyen helyzetben "kiszerveződő" reakciót mutatnak. Mivel pedig a további információk elmélyítenék a bizalmatlanságukat, és ez megtörné a hitüket, inkább nem is akarnak tudni semmiről. További két vizsgálat során az is kiderült, hogy akik összetett információkat kaptak egy-egy gazdasági problémáról, azok jobban bíztak az államban, mint azok, akiket egyszerűbb hírekkel traktáltak.

2011.12.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések