Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők - állítják a kínai Csilin Egyetem kutatói. Tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be. Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője - egy peptid, a fehérjék egyik építőköve - ahhoz hasonlóan csökkenti a vérnyomást, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer - közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.

Jü Zsi-peng és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben. A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.

Jü Zsi-peng szerint a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként hasznos kiegészítő-anyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében. A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát - olvasható az ACS honlapján.

2013.04.14 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések