Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A többnyelvűeket kevésbé fenyegeti az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór

Az anyanyelvük mellett egy másik nyelvet is beszélők szervezete ellenállóbb az Alzheimer-kórral szemben, mint azoké, akik csak egy nyelvet használnak. Az előbbiek esetében több mint öt évvel később jelentkeznek a feledékenység tünetei - állapították meg kanadai kutatók. "Az első vizsgálatokba 184 kísérleti személyt vontunk be, és magunk is meglepődtünk az eredményen. Annyira hihetetlen volt, hogy megismételtük a tesztet - és az eredmény ugyanaz lett" - jelentette be egy washingtoni konferencián Ellen Bialystok, a torontói York University kutatója.

Aki rendszeresen beszél két nyelven, az fokozza memóriája teljesítményét, ezáltal tréningben tartja az agyát. A kétnyelvű emberek agyában lényegesen összetettebbek a memórián belüli kötődések. Két kerék és a hozzájuk tartozó pedálok elképzelésekor egynyelvű embereknek csak a "kerékpár" szó jut eszükbe. A kétnyelvűek agyában viszont fölmerül például a "bike" vagy a "bicicleta" szó is: egyetlen kötődés helyett kettő aktivizálódik az agyban.

"Aki az iskolában tanult idegen nyelvet, szintén ismeri a kerékpár szó megfelelőjét az adott nyelveken, és ki is tudja ezeket mondani. De csak akkor, ha tudatosan gondol rá. Aki viszont két nyelvet beszélve nőtt fel, annak a fejében mindig egyszerre aktív mind a két nyelv" - magyarázta a jelenséget Bialystok. A közvetlenül a homlok mögötti agyrészt a kétnyelvű emberek esetében sűrűbben szövik át a kötődések. Ráadásul náluk a két agyfélteke sokkal gyakrabban működik egyidejűleg, mint egynyelvűek esetében.

Akinek csak egy anyanyelve van, és az iskolában tanult idegennyelv-tudását esti tanfolyamokon próbálja felfrissíteni, az is tesz valamit a memóriája teljesítményének fokozása érdekében. Azt a jelenséget azonban, amely az időskori demencia jelentkezését évekkel kitolja, eddig csak kétnyelvű környezetben felnőtt személyeknél sikerült kimutatni.

"Minden kis lépés segít egy kicsit - állítja Bialystok. - Aki 40 vagy 60 éves fejjel még nekivág egy új nyelv megtanulásának, abból ugyan aligha lesz már kétnyelvű ember, ám önmagában a tanulás is aktivizálja az agyat. Ez pedig olyan, mintha olajozná az agy motorját." A kanadai pszichológus szerint más módszerek is alkalmasak a motor karbantartására - például az aerobic. A jóga és a torna viszont nem javítja a memória teljesítményét.

2011.03.03 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések