Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tévhitek a rákot segítik, nem a beteget

kategória: Daganatos betegségek

Idén a rákbetegségekkel kapcsolatban kialakult és elterjedt tévhitek eloszlatása volt a rákellenes világnapi megemlékezések legfőbb célja. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke kedden, a rák világnapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen elmondta, hogy Magyarországon évente 80 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, több mint 40 ezren meggyógyulnak, és mintegy 32 ezren meghalnak valamilyen rákos elváltozás következtében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a betegséggel kapcsolatban kialakult tévhitek akadályozzák a rákellenes tevékenységet, a betegség időbeni felismerését és a gyógyítást.


Az első tévhit az, hogy a rák kizárólag egészségügyi probléma, holott elterjedtsége és veszélyes volta miatt az egész társadalom gondja. Sokan azt gondolják, hogy a rák az idősek, a gazdagok és a fejlett országokban élők betegsége. Ez a második tévhit, mert a páciensek 25 százaléka 60 éven aluli. A harmadik tévhit az, hogy a rák diagnózis egyenlő a halálos ítélettel, holott három rákbeteg közül egynek a betegsége elkerülhető, további egyet pedig meg lehet gyógyítani. "A rák nem sorscsapás vagy balsors következménye, ugyanis tudatosan, ismeretek és akaraterő birtokában sokat lehet tenni azért, hogy a rákbetegség elkerüljön minket, időben felfedezzük, és így gyógyítható legyen" - mondta Simon Tamás.

A rákellenes küzdelem világnapját február 4-én ünneplik annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.09 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések