Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A testképzavaros nők koleszterinszintje magasabb

kategória: Elhízás, Koleszterin

A testképzavar néven ismert pszichiátriai kórképekben a betegek mást látnak a tükörben, mint a valóság: sok fiatal még akkor is kövérnek találja magát, amikor az éhezéstől már az izmokat bontja le a szervezetük, míg mások nem érzékelik saját túlsúlyukat. Mahbubur Rahmannak és munkacsoportjának korábbi tanulmányában több ezer egészséges nő adatait dolgozták fel.

A vizsgálatban szereplő csaknem minden negyedik túlsúlyos nő teljesen megfelelő testalkatúnak véli magát. Ezzel szemben a tökéletes testtömegindexűek 16 százaléka úgy látja, hogy elhízott. A kutatók szerint a kövéredő társadalomban, minél több kövéret látnak maguk körül, annál könnyebben torzul az emberek testképe önmagukra vonatkozóan is a felsőbb súlyarányok irányában.

A laborleletek tanúsága szerint az önmagukat tévesen megítélők "rossz" koleszterinszintje (LDL) 47 százalékkal gyakrabban magasabb, mint az egészséges testképűeké. A kóros érték a vérzsírok többi részére is vonatkozott. "Fontos az embereket ráébreszteni arra, hogy hamis testképet látnak, ha ez bizonyítható, mert ezzel súlyos szövődményeket lehet megelőzni" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

2011.06.09 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések