Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A testedzés az agyat is tornáztatja

kategória: Neurológia

Hogy kiderítsék, van-e kapcsolat a testedzés és az agy teljesítménye között, írországi kutatók ülő életmódot folytató egyetemista fiúkat kértek fel arra a vizsgálatra, amelynek során a memóriateszt előtt kemény edzésen kellett részt venniük. Kiderült, hogy a testedzés bizony az agyat is tornáztatja.

Először emberi arcokról és idegen nevekről készült képkockákat mutattak gyors egymásutánban a fiatalembereknek. Szünetet tartottak, majd a képeken szereplők nevének felidézésére kérték őket. Ezután az alanyok felét szobabiciklire ültették, és egyre keményebb iramban hajtatták őket egészen a kimerülésig. A csoport másik fele továbbra is nyugalomban üldögélt fél órán át.

Ezt követően mindkét csoporttal ismét elvégeztették a memóriagyakorlatot. A testedzést végzők jelentősen jobb eredményeket értek el, mint az első alkalommal, míg azok, akik nem edzettek, nem mutattak semmiféle fejlődést.

Időközben vérvizsgálatot is végeztek a kutatók, amely biológiai magyarázattal szolgált az agyi teljesítmény fokozódására. Közvetlenül a fizikai terhelést követően a kerékpározók vérében szignifikánsan magasabb arányban volt jelen az agyi eredetű neurotróf faktor elnevezésű fehérje (angol nevének rövidítésével: BDNF), amelyről már többféle módon bebizonyosodott az idegsejteket védő hatása. A "pihentetett" csoport vérében a BDNF szintje változatlan maradt.

A kutatók már korábban is remélték, hogy a BDNF segít megmagyarázni az edzés utáni szellemi "felvirágzást", de mindeddig nem sikerült pontosan megérteniük, hogy az agy mely részei érintettek, és hogy miként befolyásolják ezek a folyamatok a gondolkodást. Az ír kutatás azt sugallja, hogy a testmozgás hatására bekövetkező BDNF-szint növekedése fontos szerepet játszik a memória javulásában.

Más, a közelmúltban állatokkal, emberekkel, fiatalokkal és idősekkel végzett kísérletekből hasonló következtetésre jutottak. Egy, a múlt hónapban publikált tanulmány során brazil tudósok kimutatták, hogy ha idős, lelassult életmódú patkányok akár csak öt percet kénytelenek futni legalább öt héten át, akkor az agyuk memóriaközpontjában futótűzszerű biokémiai folyamatok mennek végbe, amelyek a BDNF-molekulák termelődésének fokozódását váltják ki. Az öreg, "kisportolt" állatok ilyenkor gyakorlatilag majdnem olyan jól teljesítenek memóriateszteken, mint a fiatalok.

A Kaliforniai Egyetem agysérüléseket kutató intézetében elvégzett, a Neuroscience című folyóiratban ismertetett másik állatkísérlet azt bizonyította, hogy amikor kifejlett patkányokat olyan körülmények között tartottak, hogy azok kedvük szerint mozoghattak, akkor az agyuk sokkal nagyobb mennyiségben termelt BDNF-et, mint a szűk helyen tartottaké.

2011.12.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések