Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A terhesség nem okoz mentális problémákat

kategória: Nőgyógyászat, Pszichiátriai betegségek, Szenvedélybetegségek, Várandósság

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy a terhes, vagy nemrégiben szült nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki pszichiátriai rendellenességek, melyek aztán veszélyeztethetik a saját, valamint gyermekük egészségét.

Az Archives of General Psychiatry nevű folyóirat júliusi számában publikált tanulmány szerint azonban a terhesség önmagában nem hozható összefüggésbe a mentális problémák kialakulásával. New York Állam Pszichiátriai Intézetének kutatók fenti kijelentésüket 43 093 emberrel végzett beszélgetés adatainak elemzésére alapozzák, akik részt vettek az alkoholfogyaztással és más szerekkel való visszaéléssel kapcsolatos felmérésben.

Majdnem 15 000 nő vett részt a vizsgálatban, akik 18 és 50 év közöttiek, közülük sok olyan volt, aki az elmúlt egy évben terhes volt. A kutatás megmutatta, hogy ezek a nők sokkal kisebb arányban nyúltak alkoholhoz, vagy bármilyen más szerhez (a tiltott kábítószer-fogyasztás kivételével), mint a nem terhesek. Kevésbé küszködtek továbbá kedélyállapottal kapcsolatos gondokkal is.
Az életkor, az egészségi állapot, vagy a traumatikus élmények elszenvedése mind jelentősen nagyobb mértékben járultak hozzá a pszichiátriai rendellenességekhez a terhes nőknél.

A tanulmány szerint összességében elmondható, hogy az állapotosság önmagában nem hozható összefüggésbe a leggyakoribb mentális problémákkal. Sokkal inkább veszélyeztetettek azok a terhes nők, akik elváltak, egyedül élnek vagy özvegyek.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.10 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább


Szponzorált hirdetések