Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A térdprotézis hízásra hajlamosít?

kategória: Elhízás, Reumatológiai problémák

A túlsúly növeli a térdízületpótló műtét kockázatát, de a legújabb kutatás azt mutatja, hogy ez fordítva is igaz: a térdpótlás is növelheti az elhízás valószínűségét. Az Arthritis Care and Research szaklapban megjelent tanulmány szerzői közel ezer térdpótló műtéten átesett beteg adatait elemezték, és kimutatták, hogy harminc százalékuk testsúlya legalább öt százalékával gyarapodott a műtét utáni öt évben. Ennek egyik lehetséges magyarázata a kutatók szerint az, hogy ha valaki évekig együtt élt a fájdalommal, annak csökkenése után nem tud automatikusan változtatni bevett szokásain.


Daniel Riddle, a Virginia Commonwealth Egyetem professzora szerint a további kutatások során különösen azoknak a fiatalabb betegeknek kell kidolgozni fogyókúrás, testsúlyfenntartó beavatkozásokat, akik a műtét előtt jelentős fogyást értek el, mivel ők vannak kitéve a műtét utáni hízás legnagyobb kockázatának.

A térdpótló műtéten átesett betegek vizsgálata során kimutatták, hogy a műtét után öt évvel a betegek 30 százaléka hízott el a műtét pillanatában mért testsúlya legalább öt százalékával, vagyis egy 100 kilogramm súlyú ember legalább 5 kilogrammot hízott. Ezzel szemben a kontrollcsoportba tartozó, műtéten át nem esett hasonló személyek kevesebb mint 20 százaléka hízott ugyanennyit a vizsgálati időszakban.

Joseph Zeni, a Delaware-i Egyetem fizikoterapeuta professzora szerint a térpótló műtét után a betegek erősebbé válnak, és jobban tudnak mozogni, mégsem használják ki ezeket a működésbeli javulásokat. A szakértő úgy véli, ez főként annak köszönhető, hogy az orvosok nem foglalkoznak azokkal a viselkedésbeli változásokkal, amelyek a műtét előtt, az ízületi gyulladás során bekövetkeztek. Zeni szerint az egészségügyi szakemberek azzal segíthetik elő betegeik testsúlyának megőrzését a műtét után, hogy megpróbálják megváltoztatni azt az ülő életmódot, amit az ízületi gyulladás elviseléséhez megszoktak. "Arra kell ösztönöznünk a betegeket, hogy használják ki testük jobb működését, és folytassanak aktívabb életmódot" - tanácsolja a professzor.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések