Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Van segítség téli depresszió ellen

kategória: Depresszió

Ha borult és hideg az idő, sokan lehangoltnak érzik magukat. Ez normális jelenség, a túl gyakori rosszkedv azonban a téli depresszió, más néven szezonális affektív zavar egyik figyelmeztető jele is lehet. Ha a téli depresszió tünetei, mint az álmosság, a szociális visszahúzódás, a lehangoltság és a koncentrációs nehézségek már munkahelyi vagy kapcsolati problémákat okoznak, ideje segítséget kérni.


A Mayo Klinika kutatói különösen fontosnak tartják, hogy szakmai segítséget kapjanak azok, akik reménytelennek érzik helyzetüket, mivel akár kárt is tehetnek magukban a szezonális depresszió miatt. Amerikában minden ötödik lakos érintett ebben (75 százalékuk nő), de az északi országokban ez az állapot még gyakoribb. "Sokan vannak, akik téli depressziótól szenvednek. Vannak azonban olyanok is, akiket sokkal súlyosabb tünetek kínoznak - állítja dr. Mark Frye, a klinika pszichiátere. - A legtöbb esetben találunk olyan kezelést, amely segít átvészelni a pácienseknek a téli hónapokat."

A szakértők szerint nem nehéz enyhíteni a tüneteket:

- Menjünk el sétálni, a napfény ugyanis a szemen keresztül eljut az agyba, s ez hatással van a hangulatunkért is felelős szerotoninreceptorokra. A kevés fény ráadásul nemcsak csökkenti a szerotonin szintjét, hanem fokozza a melatonin termelődését is, ami álmossá tesz.

- Ha egy kis időt sem tudunk a szabadban tölteni, a természetes fényt helyettesíthetjük az úgynevezett fényterápiás eszközökkel. Már heti háromszor fél óra fényterápia segíthet.

- Ne hagyjuk eluralkodni magunkon a tüneteket, találkozzunk ilyenkor is rendszeresen a barátainkkal és a családunkkal.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések