Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tánc a legjobb terápia!

kategória: Öregedés, Reumatológiai problémák

Már heti két társastánc óra is segíthet visszaadni az idősebbek egyensúlyérzékét és hajlékonyságát, ezzel megelőzhetik a korosztályra jellemző egyensúlyvesztéses eséseket - állítják a Sydney Egyetem kutatói.

Dr. Dafna Merom, a kutatás vezetője szerint ismeretes, hogy idős korban az esések okozzák a leggyakoribb problémát, amit azonban 37 százalékkal is csökkenthet a tánc. "Tudjuk, hogy a formális edzésprogramok, különösen azok, amelyek magukban foglalják az egyensúly fejlesztését, segítenek megelőzni az eséseket. Sokszor azonban mégsem ezek a leghatékonyabb módszerek, szerintünk vannak jobb alternatívák is" - jelentette ki a kutató.

Az eddigi tanulmányokból kiderült, hogy azoknak az időseknek, akik valaha táncoltak, sokkal jobb az egyensúlyérzékük és a tartásuk, valamint ritkábban is estek el. Dr. Merom programja heti két táncórát tartalmaz. Csupa klasszikus társastánc van a műsoron, mint a rumba, a salsa vagy a keringő.

"A tánc egy összetett érzékszervi, motoros és ritmikus mozgás. Előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy ígéretes alternatív edzés lehet az esések ellen" - mondta dr. Merom. A tudósok most 450 időskorú önkéntes jelentkezését várják az újabb kutatásukhoz, akik egy éven keresztül hetente kétszer eljárnak majd erre a speciális programra. 

2011.11.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések