Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szűrés hiánya az életünkbe kerülhet!

kategória: Daganatos betegségek

A mellrák korai felismerésének szerepe kiemelkedően fontos, mivel már a műtéti beavatkozás, a gyógyszeres vagy sugárterápia is megállíthatja a rosszindulatú folyamatokat. Ennek azonban az a feltétele, hogy a veszélyeztetett nők részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. Az emlőrák okozta halálozás Magyarországon továbbra is magas, közel 2500 nőt veszítünk el a betegség következtében.

A statisztikák szerint napjainkban minden tizedik nőnél kialakul az emlőrák. A korai, áttétet még nem képzett emlőrákok 95 százalékban tökéletesen gyógyíthatóak, így nyilvánvaló a rendszeres szűrések jelentősége és haszna. Azonban az új megbetegedések jelentős hányadát előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel, sokan ugyanis félelemből vagy hanyagságból nem veszik igénybe a szűréseket.

Ma már a mellrák HER2 típusú, különösen agresszív formája ellen is létezik kezelés: célzott és hatékony biológiai terápia alkalmazásával. Ám ehhez is az kell, hogy időben felismerjék a betegséget.

"A HER2 egy receptor, ami a daganatsejtek felszínén létezik. Amíg erre nem volt kezelésünk, addig ezeket a típusú daganatokat agresszívabbaknak tartottuk. Amióta erre a HER2 receptorra van már kezelésünk, azóta természetesen egy sokkal kedvezőbb kimenetelű betegségről beszélünk" - mondta el Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus a Magyar Rákellenes Liga szervezésében megrendezett HER2 Betegklub keretében.
Hasznos lehet

További információk: www.rakliga.hu

"Nagyon fontos szerepe lenne az önvizsgálatnak, valamint a rendszeres szűrőprogramokon való részvételnek. Pillanatnyilag Magyarországon az 50 százalékot alig éri el a mammográfiás szűrővizsgálatokon való részvétel, pedig ha ezt az arányt sikerülne 70 százalékra emelni, akkor egyharmadával javulna a halálozási arány."

A HER2 Betegklubban emellett speciális fehérnemű- és fürdőruha-bemutatót is tartottak. Az ingyenes Betegklub negyedévente rendez összejöveteleket, emellett programokat, tanácsadásokat szervez, nemcsak a gyógyultaknak vagy a betegséggel jelenleg is küzdőknek, hanem azoknak is, akik szeretnék megelőzni a betegséget.

2010.06.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések