Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sztatinok előnye nagyobb, mint a kockázatuk

kategória: Diabétesz, Koleszterin

Kardiológiai szempontból még azoknak is megéri a koleszterinszintet csökkentő sztatinok szedése, akiknél magas a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Emberek milliói szedik ezeket a koleszterinszint-csökkentő szereket, így mérsékelve a szívroham és a szélütés kialakulásának a kockázatát. A cukorbetegség kialakulására hajlamos embereknél - például a túlsúlyosaknál - ezek a szerek azonban 28 százalékkal növelik a kockázatot. Paul Ridker, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója a szerint mégis több a sztatinok haszna, mint a hátránya.

A kutatásba 18 ezer ilyen gyógyszert szedő beteget vontak be, és öt éven át nyomon követték az állapotukat. Az eredményekből kiderült, hogy a cukorbetegségre nem hajlamos, egészséges személyeknél nem növelték a szerek a diabétesz kialakulásának a kockázatát. Emellett a gyógyszereket szedők körében 39 százalékkal kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, valamint 17 százalékkal kisebb a halálozások esélye is. "A sztatinok szívbetegség-megelőző előnye meghaladja annak a kockázatnak az emelkedését, amit a cukorbetegség szempontjából okoz" - jelentette ki a kutató.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ha valaki ilyen szereket szed, tisztában kell lennie a kockázattal, és érdemes törekednie az egészséges életmódra. A tanulmány a Lancet oldalain jelent meg.

 

2012.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések