Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sztatinok előnye nagyobb, mint a kockázatuk

kategória: Diabétesz, Koleszterin

Kardiológiai szempontból még azoknak is megéri a koleszterinszintet csökkentő sztatinok szedése, akiknél magas a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Emberek milliói szedik ezeket a koleszterinszint-csökkentő szereket, így mérsékelve a szívroham és a szélütés kialakulásának a kockázatát. A cukorbetegség kialakulására hajlamos embereknél - például a túlsúlyosaknál - ezek a szerek azonban 28 százalékkal növelik a kockázatot. Paul Ridker, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója a szerint mégis több a sztatinok haszna, mint a hátránya.

A kutatásba 18 ezer ilyen gyógyszert szedő beteget vontak be, és öt éven át nyomon követték az állapotukat. Az eredményekből kiderült, hogy a cukorbetegségre nem hajlamos, egészséges személyeknél nem növelték a szerek a diabétesz kialakulásának a kockázatát. Emellett a gyógyszereket szedők körében 39 százalékkal kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, valamint 17 százalékkal kisebb a halálozások esélye is. "A sztatinok szívbetegség-megelőző előnye meghaladja annak a kockázatnak az emelkedését, amit a cukorbetegség szempontjából okoz" - jelentette ki a kutató.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ha valaki ilyen szereket szed, tisztában kell lennie a kockázattal, és érdemes törekednie az egészséges életmódra. A tanulmány a Lancet oldalain jelent meg.

 

2012.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések