Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aki szórakozott, hamar megöregszik

kategória: Öregedés

Szakértők szerint az el-elkalandozó gondolatok mentális energiánk körülbelül felét emésztik fel. Egy nemrég a Clinical Psychological Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint ennek komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

A Kalifornia Egyetem tudósai a kromoszómák végein lévő védősapkákat, a telomereket vizsgálták meg közelebbről. Az elmúlt évek kutatási eredményei szerint a telomerek hosszúságából következtetni lehet az öregedési folyamatokra: az idő előrehaladtával a telomerek egyre rövidülnek, a rövidebb telomerek pedig minden életkorban valamilyen betegséget jeleznek, vagy a korai halálozást vetítik elő.

Hogy megtudják, milyen hatással van a szórakozottság a telomerek hosszúságára, a tudósok 239, ötven éven felüli, stresszmentes életet élő értelmiségi nőt vizsgáltak meg. Először néhány életminőséggel kapcsolatos kérdőívet töltettek ki velük, majd megmérték a kromoszómáikon lévő telomerek hosszát. Az eredmények szerint a szórakozott nőknek minden esetben körülbelül 200 bázispárral rövidebbek voltak a telomereik - ez az életkorhoz képest további négyévnyi öregedést jelent.

Úgy tűnik tehát, hogy a szórakozottság nem olyan ártalmatlan tulajdonság, mint azt sokan gondolják. A vizsgálati eredmények szerint az el-elkalandozó gondolatok egyik fő kiváltója a boldogtalanság. Könnyebb ugyanis ide-oda csapongani, mint a nyugtalanító gondolatokra koncentrálni.

2012.12.27 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések