Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szójabab véd az infarktus ellen?

kategória: Alternatív medicina, Szív- és érrendszeri betegségek

Amerikai kutatók szerint fokozza az egyik fontos omega-3-zsírsav szintjét a szervezetben, ezáltal csökkentheti a szívroham rizikóját a génmódosított szójababból származó olaj.

A Dél-Dakotai Egyetem Sanford Orvostudományi Karának kutatói sztearinsavban gazdag szójababot hoztak létre. A sztearinsavat a szervezet eikozapentaénsavvá (EPA), vagyis egy omega-3-zsírsavvá alakítja. Az már régóta ismert, hogy az eikozapentaénsav bevitele csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezért feltételezhető, hogy a speciális szójabab fogyasztásával hasonló hatás érhető el, magyarázta William Harris professzor, a kardiovaszkuláris kutatások vezetője.

A kutatók önként jelentkezőknek adtak a sztearinsavval dúsított szójababolajból, és kiderült, hogy az olaj fogyasztásának hatására az EPA vérszintje 18 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a sztearinsav eikozapentaénsavvá alakult át a szervezetben. Az olaj segítségével természetesen fokozható az omega-3-zsírsavak bevitele, hangsúlyozta Harris. A szójabab előnye a hallal szemben, hogy nem áll fenn a higany-, vagy a dioxinmérgezés veszélye.

Az eredményekről az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán számoltak be a floridai Orlandóban.

2009.11.23 11:10:12

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések