Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szójával lehet csillapítani a változókori hőhullámokat

kategória: Változókor

Napi két adag szója 25 százalékkal csökkenti a menopauzás nők hőhullámainak a gyakoriságát és súlyosságát is - derült ki az eddigi legátfogóbb kutatásból. A korábbi vizsgálatok közül volt amelyik előnyösnek, volt amelyik inkább kerülendőnek tartotta a szójafogyasztást. Nemrégiben a kutatók 19 régebbi kutatást végeztek el újra, ezekbe összesen 1200 nőt vontak be. "Ha összevetjük az eredményeket, akkor azt találtuk, hogy a teljes hatás még mindig pozitív" - állapította meg a tanulmány társszerzője, Melissa Melby, a Delaware Egyetem orvosi antropológus professzora.


A szója a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhoz hasonló hatású izoflavont tartalmaz. Ez a vegyület hamar kiürül a szervezetből, de ha napi rendszerességgel fogyaszt belőle valaki, valóban segíthet. A mostani tanulmány eredményei szerint ugyanis azoknál a nőknél, akik naponta legalább 54 milligramm izoflavont fogyasztottak hat héten vagy egy éven keresztül, 20,6-26 százalékkal csökkent a menopauzás hőhullámok gyakorisága és erőssége. Ugyanez nem volt megfigyelhető a placebót szedő nők csoportjánál.

Az eredmények a kutatók szerint is figyelemreméltók, és bátran ajánlják a szója fogyasztását azoknak is, akik már klimaxolnak, de még sohasem ettek szójatermékeket. Egy gramm szójafehérje megközelítőleg 3,5 milligramm izoflavont tartalmaz, vagyis ha valaki szeretné elérni az előnyös hatást, naponta két pohár szójatejet vagy 7 gramm tofut érdemes fogyasztania.

A tanulmány a Menopause legújabb számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések