Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szocializmus játékszerei a Közlekedési Múzeumban

kategória: Programajánló

Kis Skodák, Zilek és Barkasok mellett többek között terepasztalok, játék pisztolyok és konstrukciós készletek idézik meg a keleti blokk játékiparát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum "A szocializmus játékszerei" című kiállításán.A karácsonyi időszakban megnyílt tárlat két csoportnak szól: a mai gyerekek rácsodálkozhatnak arra, mivel játszottak vagy mire vágyakoztak egykor szüleik, az egykori gyerekek pedig felidézhetik, melyik játék volt meg nekik, és melyiket szerették volna megkapni szüleiktől. A legjelentősebb magyar játékgyűjtők kollekcióiból összeállt, több száz darabos anyag ízelítőt ad az egykori szocialista játékiparából, a hiánygazdaság termékeitől a rendszerváltásig.

A látogatók zömmel mechanikai, azaz önálló mozgásra képes játékokkal találkozhatnak. Az anyagban helyet kaptak mások mellett közlekedési eszközök, gépek, játék pisztolyok, építőjátékok, összerakható műanyagrepülőgép-modellek és kisvasutak. A látogatók a saját maguk által fejlesztett árammal működtethetnek két autóverseny-pályát, de játszhatnak egy TT vasúti terepasztallal is.

Karácsonyra készülve a múzeum berendezett egy 1960-as éveket idéző enteriőrt, amelyben két gyermekbábu diafilmeket néz, miután kibontották ajándékaikat. A kiállítótérben korabeli zene szól, és a látogatók ízelítőt kapnak a kor játékreklámozási technikáiból: plakátok és MTI-fotók idézik meg az egykor rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat és -kiállításokat.

A szocializmus játékszerei 2012. február 29-éig láthatók a Közlekedési Múzeumban.

2011.12.10 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tippek:

  Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


  Szponzorált hirdetések