Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szocializmus játékszerei a Közlekedési Múzeumban

kategória: Programajánló

Kis Skodák, Zilek és Barkasok mellett többek között terepasztalok, játék pisztolyok és konstrukciós készletek idézik meg a keleti blokk játékiparát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum "A szocializmus játékszerei" című kiállításán.A karácsonyi időszakban megnyílt tárlat két csoportnak szól: a mai gyerekek rácsodálkozhatnak arra, mivel játszottak vagy mire vágyakoztak egykor szüleik, az egykori gyerekek pedig felidézhetik, melyik játék volt meg nekik, és melyiket szerették volna megkapni szüleiktől. A legjelentősebb magyar játékgyűjtők kollekcióiból összeállt, több száz darabos anyag ízelítőt ad az egykori szocialista játékiparából, a hiánygazdaság termékeitől a rendszerváltásig.

A látogatók zömmel mechanikai, azaz önálló mozgásra képes játékokkal találkozhatnak. Az anyagban helyet kaptak mások mellett közlekedési eszközök, gépek, játék pisztolyok, építőjátékok, összerakható műanyagrepülőgép-modellek és kisvasutak. A látogatók a saját maguk által fejlesztett árammal működtethetnek két autóverseny-pályát, de játszhatnak egy TT vasúti terepasztallal is.

Karácsonyra készülve a múzeum berendezett egy 1960-as éveket idéző enteriőrt, amelyben két gyermekbábu diafilmeket néz, miután kibontották ajándékaikat. A kiállítótérben korabeli zene szól, és a látogatók ízelítőt kapnak a kor játékreklámozási technikáiból: plakátok és MTI-fotók idézik meg az egykor rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat és -kiállításokat.

A szocializmus játékszerei 2012. február 29-éig láthatók a Közlekedési Múzeumban.

2011.12.10 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Potenciazavar

  Az erekció biológiája

  Az erekcióhoz szükséges biokémiai láncreakció felfedezésével lehetőség nyílt a merevedési zavarok gyógyszeres kezelésére. A rafinált megoldás megértéséhez pillantsunk be a szövetek mélyén zajló folyamatokba.

  tovább

  Tippek:

  A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


  Szponzorált hirdetések