Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A túl sok só autoimmun betegségeket okozhat

kategória: Neurológia, Táplálkozás

A nagy sótartalmú élelmiszerek fogyasztása nem csak a vérnyomásunkat növeli, hanem az autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti a legújabb kutatások szerint. A három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz (Bechterew-kór) kialakulásában.


A kutatók azt is elmondták, hogy az autoimmun betegségek, különösen a szklerózis multiplex és az 1-es típusú diabétesz előfordulásának jelentős növekedése arra utal, hogy környezeti tényezők állhatnak a háttérben, nem pedig a genetika. "Az étrend oly módon befolyásolja az autoimmun rendszert, amelyeket eddig nem ismertünk fel" - állítja a Nature márciusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, dr. David Hafler, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának neurológus professzora.

Hafler professzor arról számolt be, hogy a só iránti tudományos érdeklődést a véletlen indította el, miután kiderült, hogy a gyorséttermekben gyakran étkező emberekben magasabb a gyulladásos sejtek szintje, mint másokban. A mostani kísérletben kimutatták, hogy amikor az egereknek sóban gazdag étrendet adtak, olyan típusú fertőzés elleni sejt termelődött bennük, amely szorosan összefügg az autoimmun betegségekkel. A sós étrenden élő egerekben a szklerózis multiplex súlyos formája, az úgynevezett autoimmun enkefalomielitisz alakult ki.


A gyulladásos sejteket az immunrendszer normális esetben arra használja, hogy megvédje a szervezetet a bakteriális, vírusos, gombás és parazitafertőzésektől. Autoimmun betegségek esetén azonban ezek az egészséges szöveteket kezdik támadni.

A szaklap ugyanezen számában megjelent, a bostoni Broad Intézet kutatói által végzett vizsgálat is azt mutatta, más megközelítésből, hogyan válthatják ki a "segítő" (helper) T-sejtek gyulladás létrehozásával az autoimmun betegségeket. A só vélhetően azt eredményezi, hogy az enzimek a segítő T-sejtek termelődését serkenti, ami fokozza az immunválaszt.

Annak ellenére azonban, hogy az új eredmények szerint a só szerepet játszhat az autoimmun betegségek kialakulásában, a kutatók hangsúlyozzák, hogy a helyzet ennél sokkal összetettebb. "Nem gondoljuk úgy, hogy a só alkotja a teljes képet. Csupán egy új, eddig ismeretlen része, de még több száz genetikai variáns és számos környezeti tényező játszik közre az autoimmun betegségek kiváltásában" - mondta Hafler professzor.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések