Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az Alzheimer-kórt lassító szerek a szívet is védik

kategória: Alzheimer-kór, Szív- és érrendszeri betegségek

A korai stádiumú Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek a szívroham és a halálozás kockázatát is csökkenthetik a betegekben a legújabb kutatás szerint. A European Heart Journal júniusi számában megjelent kutatásban a svéd Umea Egyetem kutatói Peter Nordström professzor vezetésével több mint hétezer Alzheimer-kóros beteget vizsgáltak Svédországban több mint három évig. Azokban, akik koleszterinázgátlókat szedtek, 38 százalékkal alacsonyabbnak mutatkozott a szívroham és 26 százalékkal alacsonyabb a szív-érrendszeri eredetű (például: stroke okozta) halálozás, és 36 százalékkal alacsonyabb a bármilyen eredetű halálozás kockázata. A koleszterinázgátlók legmagasabb javasolt dózisát szedő betegekben mutatták ki a szívroham és a halálozás legalacsonyabb kockázatát (65 illetve 46 százalékkal alacsonyabbat, mint azokban, akik sosem szedtek ilyen gyógyszert).

Egyelőre nincs gyógymódja az Alzheimer-kórnak, az öregedéssel járó agyi rendellenességnek, amely egyúttal a demencia leggyakoribb formája is. Az olyan koleszterinázgátlók, mint a donepezil, a galantamin és a rivastigmi, a betegség korai és közepes stádiumában segíthetnek a tünetek kezelésében, és a betegség előrehaladásának lassításában. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ezek a gyógyszerek jótékony hatást gyakorolnak a szívfrekvenciát is szabályozó bolygóidegre, és gyulladáscsökkentő hatást gyakorolhatnak.

Nordström professzor ugyanakkor azt is elmondta, hogy mivel megfigyeléses vizsgálatról van szó, eredményeik nem bizonyítják, hogy a koleszterinázgátlók okozzák közvetlenül a kockázatcsökkenést, egyelőre csupán azt mutatják, hogy összefüggésben állnak a csökkenéssel.

2013.06.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések