Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szívkutatók gyakran megfeledkeznek az idősekről

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívelégtelenség túlnyomó részben 65 év fölöttieknél fordul elő, ám éppen ezt a korosztályt zárják ki számos, e betegségre vonatkozó klinikai tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy az állapot kezelésére kifejlesztett szerek többségét nem tesztelik a pácienseknek azon a csoportján, amelyből a legtöbben szedik őket.

Médiatár főoldal
animáció

Szívbillentyű-elégtelenség

Szívbillentyű-elégtelenség
Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 251, szívelégtelenségre vonatkozó klinikai próbát tekintettek át az olaszországi perugiai orvosi egyetem kutatói Antonio Cherubini vezetésével. Kiderült, hogy a klinikai tesztek 43 százalékánál megfelelő indoklás nélkül zárták ki az idősebbeket a résztvevők közül.

Számos olyan kipróbálás is volt, ahol indirekt módon zárták ki az idősebbeket, például úgy, hogy nem vontak be olyanokat, akik egynél több gyógyszert szedtek már. (Az Egyesült Államokban a hatvan év fölöttiek 75 százaléka szed egynél több gyógyszert, így ők valamennyien kiesnének a kiválasztási körből.)

Komoly következményekkel járhat az idősebb páciensek kihagyása a klinikai próbákból. A betegség tüneteit és egy adott gyógyszerre adott választ jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen más szereket szed valaki. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy több olyan klinikai próbára lenne szükség, melybe idősebb pácienseket vonnak be. Számukra külön meg kell tervezni a tesztelést. "A tudománynak kell alkalmazkodnia hozzájuk" - emelte ki Cherubini.
Animáció: HáziPatika.com

2011.04.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések