Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyengülő szív: romló emlékezet

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A súlyosabb szívelégtelenségben szenvedő idősebb betegeknél nagyobb a kockázata a verbális memória zavarának, derült ki az Archives of Neurology augusztusi számának egyik cikkéből. A verbális memória a szavak felidézésének képessége. A hivatkozott tanulmány szívátültetési várólistán szereplő betegek körében összehasonlította a szívelégtelenség súlyosságát és a kognitív funkciókat (ide tartozik a verbális és vizuális emlékezet is) . A szívbetegség súlyosságát a bal kamra kibocsátási hányadosával mérték, az úgynevezett EF értékkel, amely azt mutatja meg, hogy a bal kamra milyen erősséggel pumpál a szív összehúzódásai alatt.

A 207 beteg közül harmincnyolcnál az EF 30 százalék feletti értéket mutatott, a többi százhatvankilencnél pedig ennél gyengébbet. A 63 év alatti betegeknél nem mutatkoztak emlékezetzavarok. A 63 év felettiek körében azonban a 30 százaléknál alacsonyabb EF együtt járt memóriaproblémákkal. Egy további elemzés pedig kimutatta, hogy a legerősebb károsodást a késleltetett verbális felidézés és felismerés szenvedte. "Összességében összefügg az életkor és az EF abban a tekintetben, hogy az alacsonyabb EF értékkel élő idősebb betegek emlékezete jelentős hanyatlást mutat, különösen ami a késleltetett felidézést és felismerést illeti" - mondta Joanne R. Festa, a St. Luke's-Roosevelt Központi Kórház munkatársa.

2011.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések