Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szívelégtelenség nem akadály: mozogjon!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A közepes erősségű rendszeres testmozgás nem árt a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, sőt néhányan még profitálhatnak is belőle - állítja egy nagyszabású, 2331 ember bevonásával készült tanulmány.

Médiatár főoldal
animáció

Szívbillentyű- elégtelenség

Szívbillentyű- elégtelenség
Az Egyesült Államokban, Kanadában és Franciaországban készült felmérés szerint a betegek egy része heti ötször félórás aerob edzést végzett (például a futópadon sétált), a többiek nem mozogtak. A kutatók azt remélték, sikerül bizonyítani, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a halálozás és a kórházba kerülés kockázatát, mivel mintegy ötmillió amerikai szenved szívelégtelenségben és ez a leggyakoribb szív eredetű halálok. Azonban 30 hónapos követési idő után sem sikerült statisztikailag jelentős csökkenést kimutatni a kórházba kerülések és a halálozások terén.

Ezután olyan tényezőkre korrigálták az adatokat, mint a pitvarfibrilláció, a terheléses EKG elvégzésének képessége és a szív pumpafunkcióját mérő kamrai ejekciós frakció: ekkor a hospitalizáció gyakorisága 11 százalékkal, a halálozásé 15 százalékkal csökkent.

A testmozgást végző csoportban szignifikánsan több embernél javult az életminőség, és a fittség tekintetében is sikerült mérsékelt növekedést elérni. Emellett ebben a csoportban a depresszió előfordulása is csökkent.

"A szívelégtelenségben szenvedőknek hosszú évekig azt mondták, ne eddzenek" - mondta Dr. Mariell Jessup, a Pennsylvania Egyetem professzora, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének szóvivője. "A mai modern időkben már elismerjük a rendszeres testmozgás jótékony hatásait a szívelégtelenségben szenvedők számára. Javítja a közérzetüket, az állapotukat és teljesen biztonságos."

Animáció: HáziPatika.com

2009.04.10 10:57:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csigolyatörés ára

A csigolyatörés következménye lehet hátfájás, mozgás-korlátozottság, testsúly-csökkenés, a megbetegedési, illetve halálozási arány növekedése.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések