Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákos a párja? Vigyázzon magára is!

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A rákbetegek házastársára a szívbetegség és a stroke megnövekedett kockázata leselkedhet - egy svéd tanulmány szerint. A kórházi adatbázis és a daganatos betegek adatbázisának felhasználásával svéd kutatók kimutatták, hogy a szívbetegség és a stroke kockázata 13-29 százalékkal magasabb azoknál az embereknél, akiknek házastársa rákban szenvedett.

"Eredményeink azt bizonyítják, hogy a pszichológiai stressz és a negatív kockázati tényezők megelőzésére irányuló erőfeszítések nagyon fontosak az olyan emberek számára, akiknek házastársa rákbeteg - jelentette ki Jianguang Ji, a malmői Alapellátási Központ kutatója. - Már a korábbi kutatások is azt mutatták, hogy a megelőző munka jelentős mértékben csökkentheti a betegek közeli hozzátartozóinak stresszét és szorongását."

A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányban egy másik lehetséges okot is vizsgáltak a kutatók a kockázatnövekedéssel kapcsolatban: a házastársakat ugyanazok az életmóddal összefüggő kockázati tényezők fenyegetik, így mindkettőjükre jellemző lehet a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen étrend és a mozgáshiány. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a házastársak hozzáadott kockázata a szívbetegség tekintetében csupán enyhe, 3-5 százalékos növekedést mutatott közvetlenül az előtt, hogy partnerük megbetegedett.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy bár a kutatás kapcsolatot mutatott a rákbeteg házastárs gondozása és a kardiológiai kockázat között, ez nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

2012.04.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések