Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szerda a hét legrosszabb napja?

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Eddig azt hittük, hogy a hétfő az a nap, amikor a legnyomorultabbul érezzük magunkat, de kiderült, hogy a szerda a hét legrosszabb napja.

Legalábbis ezt állítja két amerikai alkalmazott matematikus, akik 2,4 millió internetes blog szavait elemezték, mint például a Twittert, és kilenc fokozatú skálán osztályozták, mennyire pozitív töltetű szavakat használnak.

Christopher Danforth és Peter Dodds, a Vermont Egyetem professzorai az olyan szavaknak adtak 8+ értéket, mint a szabad, a vidámság, a szivárvány és a szex. Az árulás, kegyetlen, gyűlölet és szenvedés szavak 2-nél kevesebb pontot kaptak. Szombaton és vasárnap a vártnak megfelelően igen magas pontszámok jöttek ki, de meglepetésre a hétfő lett a hét második legvidámabb napja, részben azért, mert ilyenkor még él a hétvége emléke bennünk, jelentette a The Telegraph. Ezek az érzések azonban eltűnnek szerdára.

Danforth professzor elmondta: "Az emberek napi élménye némileg visszatükröződik a szavakban, melyeket használnak. Különösen igaz ez például a Twitter esetében, melyet körülbelül egy éve kísérünk figyelemmel. "Azt hiszik, hogy a barátaikkal beszélgetnek, de mivel ezek a blogok publikusak, átnézünk a válluk felett. A hétvégék általában jókedvűen telnek, a legszomorúbb napnak pedig a szerda tűnik." A szakember hozzátette: "Igyekszünk felmérni a kollektív boldogságot egy sokkal nagyobb léptékben, ami hasonló a külső hőmérséklet méréséhez. Néhány molekula energiája nem mutatja meg jól a hőmérsékletet, ahhoz több milliárddal többre van szükség."

2009.09.09 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések