Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újabb bizonyíték a szénsavas üdítők veszélyességére

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A Sydney Egyetem Westmead Millenium Kutatóintézetének munkatársai a világon elsőként mutatták ki, hogy azoknak a 12 éves gyerekek, akik egynél több üveg szénsavas üdítőt isznak egy nap, szűkebbek a szemfenéki artériáik. Ez növeli az esélyét a későbbi szívbetegségeknek és magas vérnyomásnak.

A tudósok tehát már a gyerek szemén látják a károsodást, amit a szénsavas üdítők és a túl sok szénhidrát okoznak. A kutatás során nagyjából kétezer gyereket vizsgáltak meg Sydney 21 iskolájában. Ez annak a vizsgálatnak folytatása, melynek során hasonló elváltozást találtak azon gyerekeknél, akik túl sokat nézik a tévét. A károsodás a látást nem befolyásolja.

"Azoknak a gyerekek, akik túlzásba viszik az üdítő- és szénhidrátfogyasztást, sokkal rosszabb a mikrokeringési profiljuk, mint helyesen táplálkozó társaiknak - mondta el dr. Bamini Gopinath, a kutatás vezetője. - A teljes szénhidrátbevitelüket felmértük a kenyértől kezdve a rizsen át a tésztáig." 

A retina mikrokeringési átmérője a későbbi szívbetegségek és magas vérnyomás potenciális jelzője lehet, de ez volt az első kutatás, mely kimutatta, hogy a szénhidrátok és az üdítők fogyasztása összefügg a retina ereinek szűkületével. Dr. Gopinath kíváncsi még arra is, hogy a károsodás megmarad-e ugyanezeknél a gyerekeknél a nyomon követési időszak végeztével, 17 éves korukban.

2012.04.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések