Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szénhidrátmegvonás csökkenti az emlőrák kockázatát

kategória: Elhízás

Két szénhidrátmentes nap hetente a túlsúlyos nők étrendjében az emlőrák kockázatát is csökkenti. A szénhidrátmentes napok beiktatásával a testsúly csökken, az inzulin-ellenállás javul, ezzel a rákkockázat is kisebb lesz, mivel a súlytöbblet és a cukorbetegség megelőző szakasza, a fokozott inzulin-ellenállás az emlőrák egyik kockázati tényezője. Michelle Harvie és munkacsoportja Manchesterben azt vizsgálta, hogyan lehet étrendi módszerekkel csökkenteni túlsúlyos vagy kifejezetten kövér nők emlőrákesélyét.

A szénhidrátbevitel csökkentése és általában a kevesebb kalória jó módszer, de az állandó fogyókúrát nem könnyű betartani. Az angol kutatók 115, súlytöbblettel küzdő vagy kövér nőt vontak be a három hónapig tartó vizsgálatba. Véletlenszerűen három csoportba osztották őket. Az első csoport tagjai hetenként két napon 600 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, melyben a szénhidrát kifejezetten kevés, legfeljebb 40 gramm volt. A második csoportban lévők hasonlóan heti két napon fogyasztottak szénhidrátszegény ételeket, a hét többi napján mediterrán étrendet tartottak, amely egészséges zsírokat, gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A harmadik csoport a három hónap minden napján 1500 kalóriás mediterrán étrendet követett. A vizsgálati alanyokat havonta diétás nővér kereste fel, ezenkívül kéthetenként telefonon is biztatták őket az életmódváltozásra.

A vizsgálatot 88 résztvevő fejezte be a megbeszélésnek megfelelően. A munkacsoport háromhavi megfigyelés végén úgy találta, hogy a szénhidrátszegény, heti kétnapos szünetekkel tartott étrend lényegesen hatásosabban csökkentette a testsúlyt, és javította az inzulin-ellenállást, mint a mindennapos koplalás. A hetenként két napon minimális szénhidrátot fogyasztók a negyedév alatt átlagosan négy kilót adtak le, a mindennapos mediterrán diétát követők csak 2,4 kilóval lettek könnyebbek. Az inzulin-ellenállás is hasonló arányban bizonyult jobbnak a szünetekkel végrehajtott fogyókúra során.

2011.12.25 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések