Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szem mélyén ott a szellemi hanyatlás jele

kategória: Gondolta volna?, Öregedés, Szemészet

A szem hátsó felének vizsgálata betekintést nyújthat az agy egészségi állapotába is - idézte amerikai kutatók eredményét a BBC hírportálja. A tanulmány a retina károsodása és a szellemi hanyatlás között talált összefüggést.

A vizsgálatokba 511, 65 évnél idősebb nőt vontak be, akiknek az egészségét tíz éven át követték nyomon. Közülük 39-nél alakult ki retinopátia, a szem ideghártyájának károsodása, amely gyakori szövődménye a diabétesznek és a magas vérnyomásnak.

Az elvégzett tesztekből az is kiderült, hogy gyengébben teljesítettek, kevesebb pontot értek el a memóriát és az absztrakt gondolkodást felmérő feladatokban azok, akiknél jelen volt a retinopátia. Ezen túlmenően az agyi szkennelés is több károsodott agyszövetet, a vérellátás zavarára utaló jelet mutatott ki a retinopátiával diagnosztizált nőknél.

"A szemben lévő apró ereknél jelentkező probléma annak jele lehet, hogy az agyban lévő erekkel is gond van, ami viszont kognitív problémákhoz vezethet" - magyarázta Mary Haan, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa. Megállapításaik alapján a szakemberek úgy vélik: gyors és egyszerű szemvizsgálat segítheti a jövőben, hogy a szellemi hanyatlás korai jeleire felfigyeljenek.

2012.03.24 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések