Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amikor egymás szeme közé nézünk

kategória: Gondolta volna?

Elsősorban a belső szemzug és az orrnyereg közötti régió alapján azonosítjuk egymást - a Kalifornia Egyetem szakértői szerint. A Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez szemmozgásmérést és több mint száz arcképet használtak. "Az azonosítás gyorsan és könnyedén történik, nem igazán vagyunk tudatában, amikor az agyunk elvégzi a folyamatot" - mondta Miguel Eckstein professzor, aki munkatársával, Petersonnal együtt arra kereste a választ, hogy az arc melyik pontjára fókuszálnak a kísérleti alanyok a felismerés kulcspillanatában.

"Az emberek többsége először középtájékra, éppen a szemek alá néz" - állítja Eckstein professzor. Ennek magyarázata az lehet, hogy kiskorunk óta a szemkontaktus kialakítására nevelnek minket, ráadásul így képet kaphatunk arról, hogy az illető hová figyel. Dr. Eckstein és Peterson hipotézise alapján a negyedmásodperces pillantás közben agyunk összetett folyamatokat végez, hogy további szemmozgás segítségével pontosan meghatározhassa a látott arcot. Olyan érzelmek is létrejöhetnek ennek nyomán, mint az eredendő ellenszenv, vagy a szerelem első látásra.

"Amikor valakire ránézünk, nemcsak az előttünk lévő képi információt használjuk" - fűzte hozzá Peterson. Pillantásunk fókuszának meghatározásakor ugyanis lényeges, hogy környezetünk mely darabját szeretnénk a lehető legjobb minőségben látni, s mit tartunk kevésbé fontosnak. A beszélgetéshez szükséges személyközi távolság lehetővé teszi, hogy ne csak a szem körüli régiót, hanem az orr és a száj környékét is megfigyeljük. A felismeréshez azonban már egyértelműen előbbire van szükség a friss kutatási eredmények szerint, amelyeket a Kalifornia Egyetem munkatársai egy bonyolult algoritmus segítségével számítottak ki. "A látáshoz szükséges rendszerünk az új információkat kombinálja meglévő tapasztalatainkkal, s végül ítéletet alkot" - mondta Eckstein professzor. A kutatásból kiderült, hogy az optimális szemmozgási sebesség elengedhetetlennek bizonyult az emberi evolúció során, ám nem mindenkinél egyforma mértékű. Korábbi szakirodalmi források alapján a kelet-ázsiaiak például az arc alacsonyabban fekvő pontjait veszik szemügyre.

A Kalifornia Egyetem szakértőinek munkájában bemutatott algoritmus hozzájárulhat a skizofrénia, az autizmus és a prozopagnózia, vagyis az arcvakság kezelésében.

2012.12.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ha eljön az idő...

Nagy valószínűséggel mindannyian két családnak vagyunk a tagjai életünk során. Az egyik, a minket kibocsátó családunk, ahová születünk, ahol felnevelkedünk. A másik család, amit mi alakítunk, ahová utódaink, gyermekeink, unokáink születnek.

tovább


Szponzorált hirdetések