Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szélütéses betegek ellátása jobb vagy rosszabb hétvégén?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek

A gutaütés soha nem jön jókor, de egy új tanulmány anyaga szerint akit hétvégén ér a stroke, hamarabb számíthat vérrög-oldó terápiára a kórházban, mint a hétköznapokon érkező betegek.


A hétvégi előny annyit jelent, hogy a hétköznapokhoz viszonyítva gyorsabb ellátásban részesülnek a stroke-os betegek, de a túlélési esélyeiket tekintve nincsen különbség köztük és a hétköznap rosszul lett páciensek között, hiszen maga az ellátás ugyanaz - áll a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársainak legújabb tudományos munkájában, amely az Archives of Neurology szaklap januári számában látott napvilágot.

A Dr. Abby S. Kazley és kollégái által végzett felmérés célja az volt, megállapítsák, vajon van-e számottevő különbség a hétvégén, illetve hétköznap gutaütést kapott betegek ellátásában. A kutatást azért végezték, mert a stroke esetében rendkívüli fontosságú, hogy a beteg azonnal kórházba kerüljön, azaz, a kezelés nem várhat hétfőig, ha a tünetek éppen hétvégén jelentkeztek - ezért az amerikai kutatók érdemesnek tartották megvizsgálni, van-e különbség a munkanapok és a munkaszüneti napok ellátása között a stroke esetében.

A Reuters híradásában a kutatást vezető Dr. Kazley elmondta, felmérésük során megállapították, hogy szerencsére nem kell attól tartani, hogy hétvégén a gutaütéses betegek nem jutnak időben kezeléshez, sőt, úgy tűnik, a hétvégi időpontokban a kórházakban gyorsabban jutnak hozzá a megfelelő terápiás megoldásokhoz a betegek, mint hétköznapokon. Ennek egészen egyszerű, gyakorlati okai vannak. Noha hétvégén általában kisebb létszámú személyzettel működnek a kórházak, mégis a hétköznapok forgatagában a megfelelő felszerelés és orvosok nehezebben elérhetőek, mint a munkaszüneti napokon és hétvégéken, ezért a betegek gyorsabban jutnak a legmegfelelőbb kezekbe és kezeléshez. Ráadásul a hétvégi kisebb forgalom is kedvez a gyors kórházba jutásnak, ami a stroke esetében különösen fontos, hiszen az ajánlásoknak megfelelően 3 órán belül feltétlenül orvosi ellátást kell kapnia a gutaütést kapott betegnek.

Dr. Kazley és kollégái azoknak az 1998 és 2006 között a virginiai kórházakba stroke-kal felvett betegeknek az adatait vizsgálták, akiknél akut isémiás stroke-ot állapítottak meg. Az elemzés azt mutatta, hogy a a hétvégén a kórházakba érkező 20 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak olyan vérrög-oldó készítményt, amely a felépülésüket elősegítette. A halálozási arány ugyanakkor majdnem teljesen ugyanolyan volt a hét munkanapjain és a hétvégén érkező betegek között. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a vérrög-oldó tPA készítmények beadása és annak elmaradása nem játszik olyan nagy szerepet a stroke-os betegek gyógyulásában. Sőt, véleményük szerint az adatok azt mutatják, hogy a tPA-t megkapó betegek nagyobb valószínűséggel vesztették életüket a kórházban.

Animáció: HáziPatika.com

2010.01.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések