Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szélütés következményeit enyhítő, új szerrel kísérleteznek

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Jó eredménnyel zárultak az első klinikai próbák, amelyekben a szélütés következményeit csökkentő új gyógyszer biztonságosságát tesztelték amerikai és kanadai orvosok. A The Lancet Neurology című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint az NA-1 jelű vegyület biztonságosan alkalmazható szélütött pácienseknél, és a kipróbálásba bevont embereknél kevesebb agyszövet károsodott a stroke következtében.


Az NA-1 korábbi, főemlősökön végzett tesztjei szerint a vegyület szélütés utáni adagolása megelőzte, hogy az oxigénhiányban szenvedő idegsejtek elpusztuljanak. A most ismertetett klinikai próba összesen 14 amerikai és kanadai kórházban zajlott. Olyan pácienseket vontak be, akiken agyi értágulat miatt műtétet kellett végrehajtani. Ezeknél a betegeknél a meggyengült agyi ér miatt az átlagosnál jóval nagyobb az agyvérzés kockázata.

A vizsgálatba bevont 185 páciens közül 92-nek NA-1 vegyületet adtak be vénásan, míg 93-nak sóoldatot. Az orvosok értékelése szerint a szer biztonságos volt, mindössze két esetben jelentkeztek enyhe mellékhatások.

A későbbi agyi szkennelés kimutatta, hogy kevesebb agyi lézió, károsodott agyszövet keletkezett azoknál az embereknél, akiknek a hatóanyagot fecskendezték be. A szakemberek nagyobb tanulmányt is terveznek a szer hatásosságának igazolására. A klinikai próbákat a szert kifejlesztő biotechnológiai cégek támogatták - közölte a BBC hírszolgálata.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.10 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések