Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákmegelőző hatású lehet a szelén. De melyik?

kategória: Daganatos betegségek

A Nutritional Prevention of Cancer elnevezésű klinikai felmérés adatai szerint a szelén valóban csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. A Selenium and Vitamin E Cancer Prevention kutatás során viszont nem sikerült kimutatni a szelén rákmegelőző hatását. Hugh Harris és kollégái szerint a két kutatás közti legnagyobb különbség a vizsgált szelén típusa volt.

A kutatók úgy gondolják, a szelén rákellenes hatása nagyban függhet attól, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe ezt az esszenciális mikrotápanyagot. A szelén ugyanis rengeteg formában megtalálható a természetben, és egyes szelénkészítményeknek valóban lehet rákmegelőző hatásuk.

Hogy bizonyítsák a két szeléntípus, a SeMet és a MeSeCys eltérő kemopreventív hatásait, a kutatók megvizsgálták a két anyag tüdőrákos sejtekre gyakorolt hatását. A vizsgálatokból kiderült, hogy a MeSeCys sokkal több rákos sejtet pusztított el, mint a SeMet, és a két anyagot nem egyformán dolgozzák fel a sejtek. A kutatók szerint ez lehet a magyarázat a szelén kétes hírnevére.

2011.04.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rendben vannak a veséi?

Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések