Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szájvízzel az igazi!

kategória: Fog- és szájbetegségek

Szájvíz használatával sokkal nagyobb mértékben csökkenthető a fogkő és a fogínygyulladás, mint pusztán a fogkefe és fogkrém segítségével - írja az Amerikai Általános Fogászati Akadémia szaklapja, a General Dentistry. A tanulmányt készítő Christine A. Charles szerint a szájvíz a száj felületének közel 100 százalékához hozzá tud férni, miközben a fogkefe csupán a fogak felületét tisztítja meg, ami a szájnak mindössze 25 százalékát teszi ki. Még a rendszeres fogmosás és fogselyem-használat mellett is maradhatnak baktériumok a szájban, ugyanakkor ha a fogtisztítás mellett naponta kétszer alkalmazunk baktériumölő szájöblítőt is, azzal mind a fogkő, mind a fogínygyulladás ellen sikeresen vehetjük fel a harcot.


A vizsgálat során a szakemberek 139, fogkővel és fogínygyulladással küzdő felnőttet követtek nyomon. Két csoportra osztották őket, egyik részük naponta kétszer fogat mosott, és mellette szájvízzel öblögetett is, míg a többiek a fogmosás mellett csupán placebo folyadékot kaptak, és azzal öblítették ki a szájukat. A kísérlet végén kiderült, hogy előbbieknél 26,3 százalékkal csökkent a fogkő mennyisége és 20,4 százalékkal a fogínygyulladás előfordulása. Hat hónap után a valódi szájvizet használók szinte 100 százalékánál csökkent a fogínygyulladás mértéke, míg a másik csoportnál ez az arány csak 30 százalék.

Dr. Janice Pliszczak szóvivő elmondta, hogy a legtöbb ember kevesebb mint egy percig mossa a fogát, fogselymet pedig csupán 2-10 százalékuk használ rendszeresen. A szájvíz használatával minden esetben hatékonyabbá lehetne tenni a fog- és szájápolást, és számos kellemetlen betegséget lehetne megelőzni.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések