Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Súlyt emelve könnyebb leszhokni a dohányzásról

kategória: Dohányzás

A súlyemelés segítségével a dohányosok elhízás nélkül mondhatnak le káros szenvedélyükről. Egy friss kutatás adatai szerint a cigaretta utáni sóvárgást és az elvonási tünetek súlyosságát csökkenti. A dohányzás több ezer emberrel végez naponta, és bár a legtöbben megpróbálnak leszokni, alig öt százalékuknak sikerül. "A súlyzókkal végzett erőnléti edzések azonban közel kétszeresére növelhetik a siker valószínűségét" - mondta Joseph Ciccolo, a Miriam Egészségügyi Viselkedéstudományi és Megelőzési Központ pszichológusa.

A vizsgálatok során Ciccolo és kollégái huszonöt dohányost vizsgáltak meg, 18 és 65 év közöttieket, akik legalább napi öt cigarettát szívtak el a kutatást megelőző évben. A résztvevők a csoportokra osztást megelőző nyolc héten tanácsadáson vettek részt, és nikotintapaszokkal enyhítették az elvonási tüneteiket. A véletlenszerűen beosztott két csoport egyik felének 12 héten keresztül heti 10 alkalmas erőnléti edzésen kellett részt vennie, az edzések intenzitását háromhetente emelték. A kontrollcsoportban lévőknek hetente kétszer levetítettek egy videóanyagot az egészséges élet előnyeiről.

A 12 hetes kísérlet végére a súlyemelő csoportban lévők 16 százaléka sikerrel szokott le a dohányzásról és sokan veszítettek is testsúlyukból. A másik csoportban lévők közül csak 8 százaléknak sikerült a leszokás, és sokan híztak is a cigaretta hiánya miatt. Három hónappal később a súlyemelő csoport 15 százaléka még mindig sikerrel tartotta magát a dohánymentes életmódhoz, míg ugyanez az arány a másik csoportban csak 8 százalék volt.

2011.08.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések