Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A streptococcus velünk él

kategória: Nátha-influenza

A kelleténél kevesebb szó esik arról, hogy védőoltással az influenza olyan szövődménye is megelőzhető, mint a streptococcus pneumoniae, azaz a tüdőgyulladásnak egy veszélyes fajtája. "Nemcsak hogy létezik ilyen védőoltás, hanem teljes mértékben ajánlott is - mondja Ócsai Lajos, az OTH járványügyi főosztályának vezetője. - A tüdőgyulladás világszerte az egyik vezető halálok ma is, és különösen veszélyes az influenza szövődményeként fellépő, streptococcus okozta baktériumfertőzés."

Nemcsak felnőtteket veszélyeztet, hanem gyermekeket is. Mintegy 80 változata van, és 23 olyan, amely az emberi tüdőgyulladásért felelős. Az oltás legfőképpen a 60 éven felülieknek ajánlott, és azoknak, akik valamilyen súlyos, krónikus betegségben szenvednek, vagy legyengült az immunrendszerük.


A streptococcus baktériumok legtöbb ember szervezetében normális körülmények között is jelen vannak, de betegséget nem mindig okoznak. Akkor lendülnek támadásba, ha ehhez kedvező körülményeket találnak. Márpedig az influenza roncsolja a nyálkahártyát, és a sérült nyálkahártyán keresztül könnyen behatol a baktérium, ezért van szükség az influenzaoltás mellett a tüdőgyulladás elleni védőoltásra is. A tüdőgyulladásos megbetegedések 40 százalékát ez a baktérium okozza, "ráfertőződés" következtében. Ezek a baktériumok rosszindulatú összekapcsolódást hoznak létre az influenzavírussal, és leginkább a tüdőt betegítik meg, a tüdő szöveteiben okoznak gyulladást, de nem kizárt az általuk előidézett agyhártyagyulladás sem. Az influenza szövődményeként keringési és légzési elégtelenség lép fel e baktériumok hatására.

A védőoltás kisgyermekek számára ajánlott, de nem kötelező, és kétéves kor alatt ingyenes. "Úgy tervezzük, hogy a jövőben már 12 hónapos kor alatt beadjuk a kicsiknek a védő vakcinát - húzza alá Ócsai Lajos. - Az időseknek viszont mindig az aktuális influenzaoltással egyszerre, de külön vakcinában kellene beadni 5-10 évenként."

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.21 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések