Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sport épen tartja az artériákat

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A keveset mozgó emberek fokozottan kiteszik magukat annak, hogy perifériás artéria megbetegedés (PAD) alakuljon ki a szervezetükben. Ez a betegség összeszűkíti az ereket, ezáltal akadályozza a véráramlást.

A kutatók 1381 ember szív- és érrendszerét vizsgálták, közülük 258-nak emellett feltérképezték az artériáit is. Mindegyiküknél figyelembe vették azt is, hogy élete során mennyit sportolt. A mozgás lehetett akár erőteljes, mint például a kocogás, akár mérsékelt, mint a golf, vagy éppen könnyű, mint a séta.

Már a könnyű testmozgás, például a rendszeres séta is csökkenti a betegség megjelenésének veszélyét. A legkevésbé aktívak körében a PAD-megbetegedések aránya 25,6 százalék volt, míg a legsportosabbak között mindössze ennek a fele, 13,7 százalék. A nem rendszeres mozgás 1,5 százalékkal növelte a probléma megjelenésének esélyét.

A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Vascular Surgery című folyóirat augusztusi számában jelenik meg. "Ez az első kutatás, amely az aktivitás és a PAD kialakulásának összefüggéseit tárja fel" - mondta John P. Cooke, aki a Stanfordi Egyetem gyógyszerészeti professzora, a tanulmány egyik szerzője.

2011.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Tennivalók halálozás esetén

Bármennyire fájdalmas egy hozzátartozó elvesztése, beszélnünk kell erről is, lehetőleg még mielőtt bekövetkezne. A sokkoló gyász pillanatában ugyanis nehéz arra gondolni, hogy a haláleset kapcsán sürgős teendők, intéznivalók adódnak.

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések