Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sport épen tartja az artériákat

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A keveset mozgó emberek fokozottan kiteszik magukat annak, hogy perifériás artéria megbetegedés (PAD) alakuljon ki a szervezetükben. Ez a betegség összeszűkíti az ereket, ezáltal akadályozza a véráramlást.

A kutatók 1381 ember szív- és érrendszerét vizsgálták, közülük 258-nak emellett feltérképezték az artériáit is. Mindegyiküknél figyelembe vették azt is, hogy élete során mennyit sportolt. A mozgás lehetett akár erőteljes, mint például a kocogás, akár mérsékelt, mint a golf, vagy éppen könnyű, mint a séta.

Már a könnyű testmozgás, például a rendszeres séta is csökkenti a betegség megjelenésének veszélyét. A legkevésbé aktívak körében a PAD-megbetegedések aránya 25,6 százalék volt, míg a legsportosabbak között mindössze ennek a fele, 13,7 százalék. A nem rendszeres mozgás 1,5 százalékkal növelte a probléma megjelenésének esélyét.

A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Vascular Surgery című folyóirat augusztusi számában jelenik meg. "Ez az első kutatás, amely az aktivitás és a PAD kialakulásának összefüggéseit tárja fel" - mondta John P. Cooke, aki a Stanfordi Egyetem gyógyszerészeti professzora, a tanulmány egyik szerzője.

2011.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések