
A sok vörös hús növelheti a stroke kockázatát
kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás
42 százalékkal nagyobb esélye van a stroke-re azoknak a nőknek, akik naponta legalább 102 gramm vörös húst esznek, mint azoknak, akik naponta csak 25 grammot esznek ezekből a húsfélékből - derült ki egy svéd kutatásból.Azoknál, akik a legtöbb vörös húst fogyasztó csoportba tartoztak - azaz naponta legalább 86 grammot ettek ebből az ételtípusból -, 22 százalékkal volt nagyobb a stroke esélye, mint akiket a legkevesebb vörös húst fogyasztóak csoportjába soroltak. Szintén romlottak az esélyei azoknak, akik több feldolgozott húsfélét fogyasztottak.
A kutatók szerint több összefüggés is lehet a húsfogyasztás és a stroke kockázatának növekedése között, ezért további vizsgálatokat sürgetnek.
A kutatásról szóló tanulmány a Stroke című szaklap online változatában jelent meg.
Animáció: HáziPatika.com
2011.01.03 00:02:00
forrás: HáziPatika.com
Kapcsolódó hírek, érdekességek
