Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok vörös hús növelheti a stroke kockázatát

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

42 százalékkal nagyobb esélye van a stroke-re azoknak a nőknek, akik naponta legalább 102 gramm vörös húst esznek, mint azoknak, akik naponta csak 25 grammot esznek ezekből a húsfélékből - derült ki egy svéd kutatásból.

Dr. Susanna Larsson és csapata, a Karolinska Institutet kutatói 34 670, 39 és 73 év közötti nőt vizsgáltak tíz éven keresztül. A kutatók öt csoportba osztották őket, aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak naponta. 1997-ben, a kutatás indulásakor egyik hölgynek sem volt szív- és érrendszeri betegsége. Tíz évvel később 1680-an kaptak stroke-ot.

Azoknál, akik a legtöbb vörös húst fogyasztó csoportba tartoztak - azaz naponta legalább 86 grammot ettek ebből az ételtípusból -, 22 százalékkal volt nagyobb a stroke esélye, mint akiket a legkevesebb vörös húst fogyasztóak csoportjába soroltak. Szintén romlottak az esélyei azoknak, akik több feldolgozott húsfélét fogyasztottak.

A kutatók szerint több összefüggés is lehet a húsfogyasztás és a stroke kockázatának növekedése között, ezért további vizsgálatokat sürgetnek.

A kutatásról szóló tanulmány a Stroke című szaklap online változatában jelent meg.
Animáció: HáziPatika.com

2011.01.03 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Agykontroll - életkontroll

Rendelkezünk egy felmérhetetlen kapacitású, minden ember által alkotott gépnél érzékenyebb intelligenciájú komputerrel. Ez a csodálatos műszer az agy, amely mindenki rendelkezésére áll, de lehetőségeit csak elenyészően kis hatékonysággal használjuk ki.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések