Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok tévézés felelőtlen szexuális élethez vezet

kategória: Fogamzásgátlás, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Pszichológia, Várandósság

Azok a kamaszok, akik gyakran néznek szexuális tartalmú műsorokat a televízióban kétszer nagyobb eséllyel esnek teherbe vagy ejtenek teherbe lányokat a következő három évben, mint hasonló korú társaik - derítette ki felmérésével a RAND Corporation.

A Paediatrics című szaklap novemberi számában megjelent cikk szerint komoly összefüggés mutatható ki a televízióban látott szexuális tartalmú műsorok és a nem kívánt fiatalkori terhességek kialakulása között, fiúk és lányok körében egyaránt.

"A fiatalok igen sok szexuális tartalmú műsort láthatnak a televízióban, ezekben a műsorokban azonban általában nem térnek ki a szexualitással járó veszélyekre és a felelősségteljes viselkedésre - nyilatkozta Anita Chandra, a kutatás vezetője - Adataink szerint az ilyen televíziós műsorok komoly szerepet játszanak az USA-ban előforduló nagy arányú tinédzser terhességek kialakulásában."

A kutatók szerint a szexuális tartalmú televíziós műsorok azt az illúziót keltik, hogy fogamzásgátlók nélküli együttlét teljesen veszélytelen, és nem származhat belőle semmi probléma.

"A szexuális tartalmú műsorok száma az utóbbi években közel duplájára emelkedett a televízióban, és a kamaszok szinte csak innen tájékozódnak a szexualitást illetően - nyilatkozta Ms. Chandra - A műsorszerkesztőknek nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a szexualitás életszerűbb bemutatására, külön felhívva a figyelmet annak veszélyeire és felelősségeire. Ebben természetesen a szülőknek is hatalmas szerepük van."

2001-ben összesen 2000 kamaszt kamaszt kérdeztek meg televíziózási szokásaikról és szexuális életükről. A 12 és 17 év közötti résztvevőket három évvel később, 2004-ben ismét meginterjúvolták.

Az Egyesült Államokban évente egymillió fiatal nő esik teherbe, ezek legtöbbje pedig nem kívánt terhesség.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.06 09:32:27

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések