Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok fehérje növelheti a kockázatot

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Az úgynevezett Atkins-diétán lévő nőknél, akik rendszeresen nagy mennyiségű fehérjét esznek, de nagyon kevés szénhidrátot, több mint 25 százalékkal nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata - állapították meg tanulmányukban svéd és görög kutatók. A British Medical Journal (BMJ) című folyóiratban ismertetett vizsgálatban 30 és 49 év közötti nők vettek részt. Az eredmények alapján a szakemberek a kiegyensúlyozott étrend fontosságára figyelmeztetik azokat a nőket, akik hajlanak a burgonya, kenyér, rizs és tészta teljes mellőzésére.

Összesen 43 400 nőt vontak be a 15 éven át tartó követéses tanulmányba az Athéni Egyetem kutatói svéd kollégáikkal közösen. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy azok körében, akiknek az étrendje a legkevesebb szénhidrátot tartalmazta, 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő szívroham vagy szélütés a normál étrenden lévőkhöz képest. Ez 10 ezer nőre vonatkoztatva öttel több szívrohamot vagy szélütést jelent az Atkins-diétát követők számára ahhoz képest, mintha valamennyien normál étrendet tartanának.


Egy tipikus Atkins-étrendi terv például reggelire szalonnás tojást javasol, ebédre csirkesalátát, vacsorára pedig halat és brokkolit. Ezt a nagyon sok fehérjét és igen kevés szénhidrátot tartalmazó étrendet Robert Atkins amerikai szívgyógyász dolgozta ki, aki 2002-ben, 72 éves korában szívroham következtében halt meg - idézte fel a Daily Mail című brit napilap.


Animáció: HáziPatika.com

2012.07.06 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések