Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rossz alvás megágyaz a szívinfarktusnak

kategória: Alvászavar, Szív- és érrendszeri betegségek

Aki alvásproblémákkal küzd, hajlamosabb a szív- és érrendszeri betegségekre is, ezen pedig az altatószerek sem segítenek - mutatta ki egy széleskörű norvég. Lars E. Laugsand és munkatársai olyan pácienseket vizsgáltak, akik az álmatlanság valamely formájával küzdöttek: vagy képtelenek voltak elszenderülni altató nélkül, vagy gyakran felébredtek éjszaka, vagy fáradtan ébredtek minden reggel.


A kutatók 52 610 norvég felnőtt nő és férfi 1996 és 1997 közötti panaszait dolgozták fel. Ezt követően 11 éven keresztül követték a páciensek további sorsát, az esetleges infarktus megjelenését vagy hirtelen szívhalál bekövetkeztét, illetve az alvászavar hátterében álló pszichiátriai rendellenességeket (szorongás, depresszió). A tudományos értékelés során figyelembe vették az életkort, a családi körülményeket, az iskolázottságot, a vérnyomást és a testsúlyt, az esetleges cukorbetegséget, a testmozgást, sőt még azt is, hogy a vizsgált személy váltóműszakban dolgozott-e.

A megfigyelés 11 esztendeje alatt 2368 résztvevő kapott szívinfarktust. A statisztikai elemzés azt mutatta, hogy aki a megelőző hónapban szinte soha nem tudott elaludni, 45 százalékkal esélyesebb a szívinfarktusra. A nyugtalanul alvók szívroham-kockázata 30 százalékkal nagyobb, a reggelenként fáradtan ébredők rizikója 27 százalékkal meghaladta meg az átlagnépességét.

Minél többféle alvászavarral küzd a páciens, annál nagyobb esélye volt az infarktus bekövetkezésének. "Az alvászavar egyáltalán nem ritka, de jól kezelhető - mondta a vizsgálat vezetője. - Fontos, hogy mindenki tisztában legyen az álmatlanság és a szívroham veszélye közötti összefüggéssel, és ha ilyen panasza van, beszélje meg kezelőorvosával".

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.07 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések