Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az örök ifjúság titka

kategória: Öregedés

A vörösborban, szőlőben és egyéb gyümölcsökben található polifenol összetevő, a resveratrol ugyan nem gátolja meg az öregedést, de elviselhetőbbé teszi. "Mindannyian vágyunk egy öregedésgátló pirulára, de ilyen nem létezik. Ami viszont létezik, az annak a lehetősége, hogy az öregkort kevésbé keservesnek és elviselhetetlennek érezzük" - mondta Heather Hausenblas, a Florida Egyetemen erről készített tanulmány egyik szerzője.

Korábbi klinikai kísérletek már kimutatták, hogy a resveratrol öregedésgátló, rákmegelőző, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságú. Heather Hausenblas és kutatótársai azonban most arra jutottak, hogy jótékony hatásának tudományos bizonyításához további, embereken végzett klinikai kísérletek szükségesek. A resveratrol pontos működése egyelőre nem világos a kutatók számára, de minden bizonnyal számos összetevő - többek között az anyagcsere-folyamatok, a molekulák kémiai reakciói, a genetika, a testmozgás, a kor - játszik közre benne, melyek közül talán az antioxidánsként való működése a legizgalmasabb.

A Florida Egyetemen készült tanulmány arra is rávilágít, hogy számos klinikai állatkísérlet alapján elmondható, hogy ez a polifenol egerekben meggátolja a rákos sejtek kialakulását, akadályozza a gyulladást okozó enzimek működését is, továbbá csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések létrejöttét. Egyes jelek pedig arra utalnak, hogy a cukorbetegek inzulinérzékenységének szabályozásában is fontos szerepe lehet. A jövőbeni vizsgálatok elsősorban arra fognak vonatkozni, hogy idősödő emberekben milyen fizikai és szellemi előnyökkel járhat a resveratrol jelenléte.

2011.07.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A fogaink is öregszenek

Ritka, hogy valaki idős korára is megőrizze fogait teljes épségükben. Az idő múlása fogainkon is meglátszik, érdemes esetleg változtatni néhány fogápolási szokáson.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések