Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rendszeresen kávézó nőket ritkábban üti meg a guta

kategória: Szenvedélybetegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A kávét sohasem vagy csak ritkán fogyasztó nőknek mérhetően nagyobb az esélyük arra, hogy szélütést kapjanak, mint azoknak, akik akár négy-öt csészével is megisznak naponta. Svéd kutatók kávézásra biztató tanulmányát a kérdés speciális folyóirata, a Stroke közölte.

Korábban az orvosok általában óvták betegeiket a rendszeres kávéivástól, mert koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést. A frissítő italt ezért sokan bizonyos bűntudattal nyelték le, bár úgy érezték, hogy erre naponta többször is szükségük van.

Susanna Larson, a Karolinska Intézet kutatója és munkatársai már tíz évnél is hosszabb ideje folytatnak más tárgyban egy vizsgálatot, és 34 670 nő megfigyelését végzik rendszeres ellenőrzéssel. Ebből a hatalmas adatbázisból emelték ki a 49-83 éves hölgyek kávézási szokásait, és egybevetették a valamennyi svéd gyógyintézet szélütésre vonatkozó adatait gyűjtő, igen megbízható statisztikával.

A résztvevőket négy csoportra osztották. Az első csoportba azok kerültek, akik soha nem isznak kávét, vagy csak néha. A másik három csoportba kerültek azok, akik napi egy-két, illetve három-négy csészényit isznak meg, vagy öt csészénél is többet. 22-25 százalékkal ritkábban fordult elő agyi katasztrófa azok körében, akik naponta, rendszeresen ittak valamennyi kávét. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a hatás akkor is érvényesült, ha figyelembe vették az esetleges dohányzást, testsúlyt, cukorbetegséget, magas vérnyomást vagy alkoholfogyasztást: a kedvező eredmény egyértelműen a kávénak tulajdonítható.

2011.03.23 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

tovább


Szponzorált hirdetések