Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rákterápiáktól veszedelmes sejtek jelenhetnek meg

kategória: Daganatos betegségek, Őssejt

A sugárterápia és a kemoterápia célja a rákos sejtek elpusztítása, de nem kívánt mellékhatásként elősegíthetik rákőssejtek kialakulását, amelyek új tumorokat hozhatnak létre, és különösen ellenállók a kezelésekkel szemben - közölték a bostoni Harvard Egyetem kutatói a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmányukban. Megállapításuk megmagyarázhatja, hogy az előrehaladott állapotú rák miért olyan ellenálló a sugárterápiával és a kemoterápiával szemben is, és segítheti új stratégiák kidolgozását a daganatok elleni küzdelemben.


Korábbi kutatások megmutatták, hogy a rákőssejtek új daganatok kiindulópontjai lehetnek, és végső soron ezek a sejtek felelősek a rákok visszatéréséért és a testben való szétszóródásáért. A rákőssejtek nagyobb eséllyel élik túl a kemoterápiát és a sugárterápiát is, feltételezhetően azért, mert hatékonyabban javítják ki DNS-károsodásukat, és távolítják el a mérgeket. Eredetük még vitatott. Az egyik lehetőség, hogy a normál őssejtek, amelyek a test még nem specializálódott, sokféle irányba fejlődni képes sejtjei, véletlenszerű mutációval rákossá válnak. A másik lehetőség, hogy a szokványos rákos sejtek valamilyen módon szert tesznek őssejt tulajdonságokra.

Chiang Li, a Harvard orvosi kara kutatójának és csoportjának mostani eredménye azt sugallja, hogy a szokványos ráksejtekből valóban létrejöhetnek rákőssejtek, ráadásul a rákkezelésben gyakorta alkalmazott sugár-, illetve kemoterápia indíthatja el a ráksejtek őssejté alakulását.

Kísérleteikben a kutatók gamma-sugárzásnak vetettek alá ráksejteket. Úgy találták, hogy az őssejtek növekedését támogató körülmények között a szokványos ráksejtekből olyan sejtcsomók jöttek létre, melyek a rákőssejtek jegyeit viselik. A besugárzott sejtek elemzése az őssejtszerű viselkedéshez kapcsolódó gének aktivitását is feltárta - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.04 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések