Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rákterápiáktól veszedelmes sejtek jelenhetnek meg

kategória: Daganatos betegségek, Őssejt

A sugárterápia és a kemoterápia célja a rákos sejtek elpusztítása, de nem kívánt mellékhatásként elősegíthetik rákőssejtek kialakulását, amelyek új tumorokat hozhatnak létre, és különösen ellenállók a kezelésekkel szemben - közölték a bostoni Harvard Egyetem kutatói a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmányukban. Megállapításuk megmagyarázhatja, hogy az előrehaladott állapotú rák miért olyan ellenálló a sugárterápiával és a kemoterápiával szemben is, és segítheti új stratégiák kidolgozását a daganatok elleni küzdelemben.


Korábbi kutatások megmutatták, hogy a rákőssejtek új daganatok kiindulópontjai lehetnek, és végső soron ezek a sejtek felelősek a rákok visszatéréséért és a testben való szétszóródásáért. A rákőssejtek nagyobb eséllyel élik túl a kemoterápiát és a sugárterápiát is, feltételezhetően azért, mert hatékonyabban javítják ki DNS-károsodásukat, és távolítják el a mérgeket. Eredetük még vitatott. Az egyik lehetőség, hogy a normál őssejtek, amelyek a test még nem specializálódott, sokféle irányba fejlődni képes sejtjei, véletlenszerű mutációval rákossá válnak. A másik lehetőség, hogy a szokványos rákos sejtek valamilyen módon szert tesznek őssejt tulajdonságokra.

Chiang Li, a Harvard orvosi kara kutatójának és csoportjának mostani eredménye azt sugallja, hogy a szokványos ráksejtekből valóban létrejöhetnek rákőssejtek, ráadásul a rákkezelésben gyakorta alkalmazott sugár-, illetve kemoterápia indíthatja el a ráksejtek őssejté alakulását.

Kísérleteikben a kutatók gamma-sugárzásnak vetettek alá ráksejteket. Úgy találták, hogy az őssejtek növekedését támogató körülmények között a szokványos ráksejtekből olyan sejtcsomók jöttek létre, melyek a rákőssejtek jegyeit viselik. A besugárzott sejtek elemzése az őssejtszerű viselkedéshez kapcsolódó gének aktivitását is feltárta - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések