Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rákos esetek kétötöde visszavezethető az életmódra

kategória: Daganatos betegségek

A Nagy-Britanniában évente diagnosztizált 134 ezer rákos megbetegedés 40 százalékát elkerülhető életmódbeli választások okozzák, például a dohányzás, az italozás vagy a helytelen táplálkozás - idézett egy friss jelentést a BBC hírportálja. A Cancer Research UK elnevezésű brit szervezet jelentése szerint a dohányzás a főbűnös: a rákos megbetegedések 23 százalékát okozza a férfiaknál és 15,6 százalékát a nőknél.

A férfiaknál a sorban következő ok az, hogy a nem esznek elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget, a nőknél pedig a túlsúly. "Sok ember úgy hiszi, hogy a rák a sorssal függ össze, vagy a génekben rejlik, és szerencse kérdése, hogy megkapják-e" - figyelmeztetett egy közkeletű tévedésre Max Parkin professzor, a tanulmány vezető szerzője. A férfiaknak azt javasolják a jelentés szerzői, hogy hagyják abba a dohányzást, egyenek több gyümölcsöt és zöldséget, és csökkentsék az elfogyasztott alkohol mennyiségét. A nőknek szintén a dohányzásról való leszokást ajánlják az első helyen, valamint azt, hogy figyeljenek a testsúlyukra.

Egyes ráktípusoknál más-más környezeti és életmódbeli tényező növeli a kockázatot. Így a tüdőrák hátterében sokszor áll a dohányzás, a mellrákok mintegy tizede függ össze a túlsúllyal, a gyomorrákos esetek ötöde pedig az étrend túlzott sótartalmával lehet kapcsolatban a jelentés szerint.


Videó: HáziPatika.com

2011.12.13 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések