Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rákos esetek kétötöde visszavezethető az életmódra

kategória: Daganatos betegségek

A Nagy-Britanniában évente diagnosztizált 134 ezer rákos megbetegedés 40 százalékát elkerülhető életmódbeli választások okozzák, például a dohányzás, az italozás vagy a helytelen táplálkozás - idézett egy friss jelentést a BBC hírportálja. A Cancer Research UK elnevezésű brit szervezet jelentése szerint a dohányzás a főbűnös: a rákos megbetegedések 23 százalékát okozza a férfiaknál és 15,6 százalékát a nőknél.

A férfiaknál a sorban következő ok az, hogy a nem esznek elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget, a nőknél pedig a túlsúly. "Sok ember úgy hiszi, hogy a rák a sorssal függ össze, vagy a génekben rejlik, és szerencse kérdése, hogy megkapják-e" - figyelmeztetett egy közkeletű tévedésre Max Parkin professzor, a tanulmány vezető szerzője. A férfiaknak azt javasolják a jelentés szerzői, hogy hagyják abba a dohányzást, egyenek több gyümölcsöt és zöldséget, és csökkentsék az elfogyasztott alkohol mennyiségét. A nőknek szintén a dohányzásról való leszokást ajánlják az első helyen, valamint azt, hogy figyeljenek a testsúlyukra.

Egyes ráktípusoknál más-más környezeti és életmódbeli tényező növeli a kockázatot. Így a tüdőrák hátterében sokszor áll a dohányzás, a mellrákok mintegy tizede függ össze a túlsúllyal, a gyomorrákos esetek ötöde pedig az étrend túlzott sótartalmával lehet kapcsolatban a jelentés szerint.


Videó: HáziPatika.com

2011.12.13 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések