Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rákgyógyítás új megközelítése vakcinával

kategória: Daganatos betegségek

Amerikai és brit kutatók új technikát dolgoztak ki, amelyben az egyes szervek DNS-szakaszait használják fel, hogy segítségükkel a szervezet immunrendszerével vakcinát állíttassanak elő az adott szervben megjelent rákkal szemben. Egérkísérletekben próbálták ki, hogy a vakcina miként hat az állatokban előidézett prosztatatumorra. A daganat összezsugorodott, ami azt jelzi, hogy a módszer majdan hatékony rákterápia lehet. "Az immunrendszer felhasználása a rák kezelésére pillanatnyilag nagyon izgalmas terület. Az általunk kifejlesztett új megközelítés erre az ígéretes alapra épít" - magyarázta Alan Melcher a kutatás társvezetője, a Leedsi Egyetem munkatársa.

A módszert elvileg más daganattípusok - például a bőrrák vagy az emlőtumor - ellen is bevethetik, ám a kutatók hangsúlyozták, hogy még sok évbe telhet, mire egy embereknél is alkalmazható vakcinát tesztelni kezdhetnek. A rák immunterápiája viszonylag új terület. A hagyományos védőoltásokkal ellentétben a terápiás vakcinákat nem arra tervezik, hogy megelőzzék a betegséget, hanem arra, hogy kezeljék. Olyan géneket tartalmaznak, amelyek bizonyos antigének (fehérjék) termelésére serkentik az immunrendszert, és ezzel pusztítják el a ráksejteket. Minden egyes tumortípushoz adott fehérjék tartoznak, a megfelelő antigén azonosítása azonban nem egyszerű. Aggodalomra ad okot az is, hogy ha több gént használnak fel az antigének többlettermelésére, akkor a kiváltott immunválasz akár olyan erős is lehet, hogy a szervezet már nem képes kezelni.

Melcher kutatócsoportja a rochesteri (Egyesült Államok) Mayo Klinika tudósaival együttműködve állította elő a vakcinát egy vírusból, amelyet genetikailag úgy módosítottak, hogy tartalmazzon bizonyos DNS-szakaszokat, köztük különböző géndarabokat, esetleges antigéneket. Úgy találták, hogy módszerük nem váltott ki károsan túlzott reakciót a célszervezet immunrendszerében, viszont a vakcina képes volt többféle útvonalon megcélozni a tumort.

Videó: HáziPatika.comAnimáció: HáziPatika.comAnimáció: HáziPatika.com

2011.06.28 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések