Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rákbetegek gyakran nem a rákba halnak bele

kategória: Daganatos betegségek

A rák diagnózisa után is a teljes egészségre kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely az Amerikai Rákkutatók Társaságának minap véget ért kongresszusán bemutatott tanulmányában azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek. Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió ember él, akiknél a rosszindulatú daganatos betegségek valamilyen formájának diagnózisát megállapították. A nyilvántartott betegek kétharmada legalább öt éve él a kezelések jóvoltából, amelyeket a különböző rákbetegek ellátására alkalmaznak. A kutatók 18 éven keresztül követték 1807 beteg egészségének alakulását. A legtöbben emlőrákban, prosztatarákban, méhnyakrákban, tüdőrákban vagy a vastagbél rosszindulatú daganatában szenvedtek.


A csaknem két évtizedig tartó megfigyelés során 776 beteg halt meg. A halál oka 51 százalékban a daganatos betegség volt, de a csoport 49 százalékánál más. A legtöbben valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében haltak meg. A statisztikai értékelés egyértelműen igazolta, hogy minél inkább túléli a beteg a rosszindulatú betegség végzetesnek tartott diagnózisát, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen másfajta betegség végez vele. "Amikor kiderül valakiről, hogy valamilyen rákban szenved, azonnal elkezdik a leghatásosabbnak ismert kezelést, késedelem nélkül elvégzik a műtétet, vagy elindítják a gyógyszerek adását, a sugárkezelést, de mind az orvosok, mind a betegek a korábbinál is kevesebb figyelmet fordítanak minden más betegség megelőzésére vagy gyógyítására" - hangoztatta Yi Ning professzor, a kutatás vezetője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a különféle rákbetegségek diagnózisának pillanatában a betegek jelentős hányadának már volt egyéb, krónikus betegségük is: például magas vérnyomás, vagy cukorbaj. Az utóbbiak ellenőrzése és kezelése a diagnózist követő időszakban legtöbbször háttérbe szorult.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.08 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések