Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellrákgyógyszert prosztatarákra?

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

A mellrák kezelésére használt tamoxifen segíthet enyhíteni a prosztatarák elleni hormonterápia káros mellékhatásait a legfrissebb kutatási eredmények szerint.

A prosztatarák terjedésének lassítására gyakran alkalmaznak androgén-szupressziós terápiát. Az ehhez felhasznált gyógyszerek azonban gátolják a tesztoszteron működését, ami olyan nemkívánatos mellékhatások megjelenését eredményezheti, mint a mellnagyobbodás és a fájdalom.

Német tudósok négy különböző független klinikai tanulmány eredményeit felhasználva megvizsgálták, milyen hatással van az androgén-szupressziós kezelésen átesett prosztatarákos betegekre a tamoxifen. A kutatási eredmények szerint sikerrel csökkentette a mellduzzanat és a mellékhatásként jelentkező mellfájdalom kialakulási esélyeit. Összességében a tamoxifen hatékonyabban csökkentette a prosztatarák-kezelés mellékhatásait, mint a sugárterápia, vagy az aromatáz-gátló hatású anasztrozol, amit szintén a mellrák kezelésére használnak.

A tamoxifennel kezelt férfiak nagy része nem hagyott fel a gyógyszerszedéssel a kutatás egy éve alatt, a tamoxifen ugyanis az esetek többségében nem okozott mellékhatásokat. "Nem minden férfinél jelentkeznek a mellnagyobbodás tünetei az androgén-gátló terápia során, ha azonban mégis kialakulna ez a kellemetlen mellékhatás, jó tudni, hogy van egy kezelési módszer, amely segíthet a prosztatarákos férfiaknak a további kellemetlenségek elkerülésében és a szükséges daganatellenes terápia folytatásában" - mondta dr. Frank Kunath, a kutatás vezetője. A témáról a BMC Medicine című orvosi szaklap legfrissebb száma írt.

2012.09.06 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések