Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A prosztatarák fenyegetőbb, mint gondolták

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

A prosztatarákos férfiak fele a betegségbe hal bele - mutatták ki brit kutatók. Ezzel megcáfolták a korábbi vélekedést, miszerint a dülmirigydaganat általában nem halálos betegség. A King's College London, a világ egyik vezető kutató és oktatási intézménye 20 181 prosztatarákbeteg egészségügyi adatait elemezte, 1997 és 2007 között haltak meg valamilyen betegségben. Megállapították, hogy az elhalálozások 49 százalékát alapvetően a dülmirigydaganat okozta.

A betegek 12 százaléka más rákbetegségben halt meg, 17 százaléknak a halálát szívbetegség okozta, nyolc százaléknak tüdőgyulladás, és 13 százalék más okok miatt vesztette életét. "Eredményeink megingatják az általános nézetet, hogy a legtöbb prosztatarákbeteg magával viszi betegségét a sírba, nem abba hal bele" - mondta Henrik Moller, a tanulmány egyik szerzője.

A prosztatarák az 50 év feletti férfiak daganatos megbetegedései között a leggyakoribb, és a tüdőrákkal együtt a férfiak körében a második leggyakoribb halálok a fejlett országokban. Korábbi tanulmányok szerint a magas kockázatnak kitett férfiak csoportjában végzett PSA-szűrésnek köszönhetően elvileg megelőzhető lenne a halálesetek közel fele.

Egy brit felmérés azt is kimutatta, hogy a férfiak többsége nem tudja, melyek a legfontosabb kockázati tényezők a dülmirigydaganat kifejlődéséhez. A prosztatarák leküzdését segítő Everyman jótékonysági szervezet felmérése azt találta, hogy a férfiak 75 százaléka nem tudja, hogy meghatározó jelentőségű a kor és a család rákbetegség-története.

Magyarországon évente 2700-zal növekszik a diagnosztizált esetek száma, évente 1400-1500 férfi válik a prosztatarák áldozatává. Évente 3500-4000 új esetet regisztrálnak, ezek 70-80 százaléka előrehaladott állapotban van. Európában a friss eseteknek csupán 20 százaléka előrehaladott állapotú, amikor diagnosztizálják.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.24 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések